JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
.jaXon - Dog Circus

.jaXon: Dog Circus 2023. március 29., Tettamanti Tamás

jaxon-dog-circus.jpg

.jaXon - Dog Circus


A .jaXon. egy 2020 decemberében alakult banda. Magukról azt írják, hogy megalakulásukkor „az volt az elképzelés, hogy olyan zenét játszanak, ami minden tag szívügye, de ugyanakkor könnyebben fogyasztható mindenki számra, azoknak is, akik inkább a vokális zenéket kedvelik”.  Mivel a zenéjük alapvetően jazz fusion, azon belül is leginkább jazz-rock, a fenti alapelképzelés jól tetten érhető a lemezen is, ráadásul úgy, hogy a „mindenki számára fogyasztható” koncepció egyáltalán nem megy a minőség rovására. Egy kifejezetten magas színvonalú zenei anyagot hallgathatunk meg a lemezen. Nyilván kissé elfogult is vagyok, hiszen Usztics Péter gitárossal időnként zenélünk együtt, és a vele való közös játék mindig nagy élmény. Péter egyszerűen szárnyal a gitáron mind technikailag, mind zeneileg! A zenekar lelke Szumper Ákos dobos, akit ma már nem kell bemutatni a magyar fusion életben. Ezen a lemezen is bemutatja sokoldalú, lüktető zenei stílusát. A lemez érdekessége még az EWI használata, ami ma már kevésbé népszerű hangszer. Bartók Máté azonban ezen a hangszeren is stabilan játszik és teszi így „teljessé a képet”. Végül, de nem utolsósorban, Papp Zoltán basszusgitár játékáról is szót kell ejteni, amely „pont olyan, amilyennek egy jazz-rock lemezen lennie kell”: pontos, kemény és magabiztos alapja a zenének, ráadásul izgalmas szólókkal is tarkítja a lemezt itt-ott.

Bartók Máté (szaxofon, EWI, billentyűk) tizenéves kora óta szaxofonozik. Kísérletező természet, aki keresi az új zenei hangzásokat és élményeket. Az EWI nyújtotta lehetőségek miatt sok új szerepben is megmutathatta magát az elmúlt években.

Usztics Péter „Pepe” (gitár) autodidakta módon kezdett el gitározni. A Kőbányai Zenei Stúdióban végzett, és eközben jelent meg a budapesti zenei életben. Jelenleg az LFZE Jazz Tanszék hallgatója. Közreműködik pop produkciókban is, és tagja a Tomor Barnabás Triónak.

Papp Zoltán (basszusgitár) 13 éves korában kezdett el basszusgitározni. Autodidakta módon indult a tanulás, majd Szappanos György tanítványa volt a Cool Tour Music Studio-ban. Nagy Jánosnál jazz-zongorát, jazz-elméletet és zeneszerzést, valamint a Bicskei Prelúdium Alapfokú Zeneiskolában klasszikus zongorát és zeneelméletet tanult.

Szumper Ádám Ákos (dobok) a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában, majd később a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett. Előző zenekaraiból mindenképpen említésre méltó a Hellfreaks, amivel bejárta szinte egész Európát, és a F.Y. Trio, amellyel 2017-ben fellépett a Debreceni Jazz Napokon. Jelenleg még a Besh o droM és a Tomor Barnabás Trió tagja.

A zenekar 2023 őszén fogja egy budapesti lemezbemutató koncerten bemutatni élőben is a zenei anyagot.

A .jaXon. „Dog Circus” című lemeze elérhető a Songwhip felületéről:

www.songwhip.com/jaxon4/dog-


Vissza a lemezhez