JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Kézdy Luca - Blue Horizon

Kézdy Luca: Blue Horizon 2020. március 01., Dr. Nagy Sándor

santa-diver-blue-horizon.JPG

Santa Diver - Blue Horizon (Magánkiadás, 2020)


Az L.A. Gardens Stúdióban, 2019 novemberében készült felvételen négy Kézdy Luca, egy Szesztay Dávid ("Izland"), és a házaspár egy közös kompozíciója ("68") hangzik el.
Aki ismeri a Santa Diver muzsikáját (ez már a negyedik album!) – azt nem éri nagy meglepetés. Vagy mégis?
Az új hallgatók, ezzel a zenével ismerkedők kedvéért: Kézdy Luca hegedűs 2006-ban (26 évesen) a Bartók Rádió tehetségkutató versenyén tűnt fel, ahol közönségdíjas lett.

A több műfajban is alkotó művésznő zenekarának "Blue Horizon" című lemeze a napokban jelent meg, magánkiadásban. (Március 6-án, pénteken mutatják be az Opusz Jazz Clubban!) Társai ebben a küldetésben: férje, Szesztay Dávid basszusgitáros és Szegő Dávid dobos - ezúttal is.

Kézdy Luca természet szeretete minden hangban, minden képben (fotókiállítása volt ebben a témában két évvel ezelőtt és a "Blue Horizon" borítója is az Ő műve) tetten érhető. A hosszú, 8-10-12 perces tételek (kivéve a rövid, záró számot) egységes lemezt alkotnak.

Elindítva a CD-t egyedülálló világba kerülünk: a táj szépsége, a nappalok és éjszakák váltakozása, a környezet mindennapos élete - amelyet alig érzékelünk megszokott rohanásunk közben - kézzelfoghatóvá válik.

Amikor a Hold előbukkan - megvilágítva egy végtelenbe nyúló fasor zöld ágait, mintha fel akarná hívni magára (vagy másra?) a figyelmet. Ha hátranézünk a mögöttünk hallgató sötétségbe: nem kétséges, hogy a Hold kísérteties fényfoltjai csak itt-ott szakítják meg a látványt. Aztán jön a fény és az árnyék - elárasztva az egész vidéket. A tengerpart, az üvegzöld színű tenger a remegő, vibráló láthatárban aranyosan csillogni kezd - lángba borul az ég, és az áttetsző levegő ebben a tiszta fényben mintha átvette volna a táj remegését ("Blue Horizon"). Kicsit később táncot jár a napsugár - gyönyörű a valóság. ("68").

Majd megint más lesz a kép: beáll a sötétség, süket a csend, a vidék kietlenül magányossá válik, nőnek az árnyak - az égre nézve: sűrű fellegeket hord a szél - vége a csöndes békességnek. Illetve: ez másfajta nyugalom - hűvös, borongós, nem mindig kellemes ("Izland", "Wintersong"). A változás is velünk él.

Aztán a révedezést fokozatosan felváltja a mozgalmasság, életre kelnek a színek, láthatóvá válnak a történések ("E.S.D.").

Elbúcsúzunk, jön a záróakkord: a szólóban, zongorán eljátszott befejezés  ("Seed and Stone").

Rendkívüli album, amelynek bemutatásához felhasználtam Luigi Pirandello (1867-1936) olasz, Nobel-díjas író "Fény és árnyék" című elbeszélésének gondolatait. Száz évvel ezelőttről - mégis aktuálisan.


1. Blue Horizon

2. 68

3. Izland

4. Wintersong

5. E.S.D.

6. Seed and Stone


Kézdy Luca - hegedű, effektek, zongora (6)

Szesztay Dávid – basszusgitár

Szegő Dávid - dob


Vissza a lemezhez