JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 26.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Lemezpolc kritika:
Lakatos Ágnes - Soaring

Lakatos Ágnes: Soaring 2022. augusztus 01., Gáspár Károly

lakatos-agnes-olah-kalman-soaring.jpg

Lakatos Ágnes–Oláh Kálmán - Soaring (Hunnia Records)


„Tandemugrás”

Anno a jazztanszéken osztálytársként megismerkedő, azóta a hazai jazz szcéna kiválóságai közé tartozó két művész, Lakatos Ágnes és Oláh Kálmán készített duó albumot, „Soaring” címmel, melyet a Hunnia Records tett közkinccsé a digitális platformokon.

A csodás hanggal megáldott énekesnő, és a fantasztikus zongorista, zeneszerző kilenc dalt rögzített, köztük olyan közismert jazz standard-eket, mint a „How My Heart Sings” (Earl Zindars-Anne Zindars), a „Well You Needn’t” (Thelonious Monk-Blaine Emerson), vagy az „Up Jumped Spring” (Freddie Hubbard-Abbey Lincoln).

De -többek között- hallható előadásukban Herbie Hancock szerzeménye, a „Maiden Voyage”, Jean Hancock szövegével, és Keith Jarrett kompozíciója, a „Memories of Tomorrow”, melyre Stanley Cornfield írt verset.

A két zseniális művész találkozása bizony -az album címéhez illően- igazi szárnyalás élményét nyújtja számunkra. Minden dal tempója, hangulata olyan, mintha egy bőgős és dobos is volna mellettük, hiszen Ági és Kálmán „time”-ja tökéletes, ugyanakkor mégis óriási szabadságérzet árad felénk zenéjük által.

Hasonló ez, mint a tandemugrás, amikor egy tapasztalt, rutinos ejtőernyőshöz kapcsolva éljük át a repülés hihetetlen érzését, miközben nem kell figyelnünk semmi másra, hiszen tudjuk, a legjobb kezekben vagyunk, teljes biztonságban.

Lakatos Ágnes kristálytiszta, érzelmekkel teli, ugyanakkor „dögös” hangja a jazzéneklés magasiskolája számomra, olyan szempontból is, hogy mindvégig stílushű marad, és nem mozdul el a csábító pop zene területére, mint azt oly sokan teszik.

Oláh Kálmán gyönyörű harmóniái, improvizációi, szenzitív és mégis pregnáns billentése, perfekt kísérése mind-mind azt erősítik, amit eddig is tudtunk: a legfelsőbb szintet képviseli.

A jazz sok-sok szegmensét bemutató, intim hangulatú, változatos album a „Soaring”, mely -azt gondolom- ott kell legyen minden, a műfajt kedvelő ember gyűjteményében.


Ágnes Lakatos, Kálmán Oláh: Soaring (Hunnia Records 2022)

1. How My Heart Sings

2. Ask Me Now

3. Well You Needn’t

4. Detour Ahead

5. Up Jumped Spring

6. Dienda

7. Maiden Voyage

8. Memories of Tomorrow

9. Monk’s Dream


Lakatos Ágnes – ének

Oláh Kálmán – zongora


Vissza a lemezhez