JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Loop Doctors - Frontier Science

Loop Doctors: Frontier Science 2018. november 27., Bereczki Bálint

loopdoctors-frontier.jpg

Loop Doctors - Frontier Science (2018)


„Doktor” Romhányi Áron (billentyűk, rap) és „doktor” Szendőfi Péter (dobok, octapad) a zenei génsebészet nemzetközileg is elismert szaktekintélyei. Közös munkájuk során rendkívül izgalmas kísérleteikben olvasztják egybe a modern elektronikát és beateket a jazz harmóniavilágával és szókincsével. Tudományos munkásságukat eddig négy nagylemez formájában publikálták, ezek közül a legfrissebb a „Frontier Science” címmel látta meg a napvilágot nemrég.

Az album két irányból közelíthető meg: a jazz és a mai elektronikus zenei irányzatok felől. Mindkét oldal rajongói nyernek az anyaggal, és számukra talán ismeretlen világokba kalandozhatnak el. Szendőfi beatjei a konszolidált groove-októl egészen az elvont, darabos, Aphex Twin-szerű témákig terjednek, amire Romhányi szorgalmasan pakolja a szintifüggönyöket, sokszor a nyolcvanas évek klasszik DX7 hangzásait, amiktől kicsit poposodik a hangzás. Ettől azonban nem kell megijedni, a zseniális improvizációk, Varga Gergely szaxofonos vendégmuzsikus nyakatekert hard-bop témái soha nem engedik kommerszbe fulladni a projektet. Az egész album egy rendkívül kreatív kalandozás elektronika országba, szuper jungle és d’n’b veretésekkel (Music Comes to an End”), hangmintákkal megspékelt, súlytalanságban lebegő elszállásokkal („Endeavor”, „Illusion”) sűrű, ragadós r’n’b funk-témákkal („Super Earth”), hip-hop-pal („Inspirationaholic”). Na és persze a legfinomabb, bonyolult jazzel („Social Melody”), amit a billentyűs szólók mellett a szaxofon képvisel.

Nagyszerű hallgatnivaló mindenki számára, és nyugodt szívvel ajánlható azoknak, akik ismertebb és népszerűbb kapukon kívánnak belépni a jazz világába.


1. Liftoff

2. Yo DJ

3. Inspirationaholic

4. Endeavour

5. Syncopated Music

6. Illusion

7. Social Melody

8. Super Earth

9. Train

10. Music Comes to an End

11. Relax


Romhányi Áron - billentyű, rap

Szendőfi Péter - dobok

Varga Gergely - tenorszaxofon


Vissza a lemezhez