JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Oláh Szabolcs - Gleam

Oláh Szabolcs: Gleam 2015. április 21., Rieger Attila

olah-szabolcs-gleam.jpg

Oláh Szabolcs Quintet – Gleam (Szerzői kiadás)


Ahogy az előző, „Connection” című lemez kapcsán kifejeztem az örömöm és áhítozásom az újabb album után, nem kellett sokat várnom, hogy ezt újra megtehessem.

Gleam”, Szabolcs szavával “fénysugár", számomra egyfajta belső tündöklés, amely beragyogja az Oláh Szabolcs Quintet új CD-jét. Ami a nagy barokk mesterek festményein, a szinte belülről izzó fény átható ereje, az ezen az albumon, a kompozíciók könnyedsége, letisztultsága, a lélekemelő harmóniaváltások és mesteri improvizációk tökéletes elegye.

Túlzás és elfogultság nélkül szólva - ez utóbbi bevallom nehéz lesz -, nagy büszkeség kézbevenni ezt az új albumot, ami 9 eredeti szerzeményt tartalmaz, melyeket egytől-egyig Oláh Szabolcs jegyez, mint szerző. Többszöri meghallgatásra a darabok, mintha csak egy gondolat köré épülve, tennék teljes egésszé a lemezt. A mai modern mainstream Blue Note korongok dinamikája, az ECM albumok végtelen mélysége jut eszembe, ahogy ezt a páratlan anyagot hallgatom.

Szabolcs  érett, kiművelt, ám minden manírosságot nélkülöző erőteljes, néhol légies játéka különleges lenyomata a modern jazz gitár ízeinek. Az improvizációk mesterien kimunkált íveit hallgatva, a tökéletesség érzése támad bennem. Ezt Ávéd János szaxofonos és Cseke Gábor zongorista játéka emeli és építi/repíti tovább éteri magasságokba. A játékos, élettelteli témákat, mint az “I Care about You”,  vagy az “Open Heart”,  Dés András ütő- és Soós Márton bőgőjátéka teszik szárnyalóvá. Az albumon 2 gyönyörű ballada található, az egyik a “River of Life” és a záró kompozíció “Awakening” címmel, amely egy gitár-zongora duett. Lélekmelengető és magával ragadó mindkét darab, a szabadrészek valóságos útvesztői a szívbeli dallamoknak, melyek egy olyan világba repítenek, ahol ha tehetnénk, minél többet időznénk.

Rendhagyó módon, ezúton szeretném megköszönni ezt a kivételes utazást, az Oláh Szabolcs Quintetnek, szívből ajánlva a lemezt mindenkinek!


1. Notes about You/ 2. I Care about You/ 3. River of Life/ 4. Open Heart/ 5. Shadow Elements/ 6. Gleam/ 7. Syncronicity/ 8. The Wish Tree/ 9. Awakening


Oláh Szabolcs Quintet: Ávéd János - szaxofonok/ Oláh Szabolcs - gitárok/ Cseke Gábor - zongora/ Soós Márton – bőgő, Dés András - ütőhangszerek

(Azt már csak én teszem hozzá, hogy a lemezbemutató koncert pénteken, 2015. április 17-én a Magyar Jazz Ünnepe második napján volt, s mi kedden, 2015. április 21-én már is közöljük a lemezkritikát! - A szerk.)


Vissza a lemezhez