JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Pátkai Rozina - Taladim

Pátkai Rozina: Taladim 2019. február 12., Gáspár Károly

patkairozina-taladim.jpg

Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records, 2018)


„Elrévedezni, némely, némely szavadon”


Pátkai Rozina nevét a bossa-nova hazai mestereként ismerhettük meg. A nagyszerű énekesnő hitelesen, nagy átéléssel interpretálja a brazil életérzést kifejező melódiákat. Most azonban más oldalát mutatja meg a 2018. végén megjelent „Taladim” című albumán, mely a Tom-Tom Records gondozásában látott napvilágot.

A 13 dalt tartalmazó korongon versek megzenésített változatai csendülnek fel, eredeti nyelven. Nagy hazai poétáink közül Juhász Gyula „Szerelem”-je hallható, illetve a címadó téma („Taladim”) szövege-verse Bán Zsófia József Attila-díjas költő munkája. A továbbiak pedig - többek között - Fernando Pessoa, Nathaniel Barratt és Federico Garcia Lorca életművéből lettek kiválasztva.

Rozina „elit alakulattal” vonult stúdióba, bár annyiban rendhagyó a történet, hogy bőgőst és/vagy basszusgitárost nem válogatott be a csapatba. Ávéd János tenor- és szopránszaxofonozik, ifj. Tóth István gitározik, Rohmann Ditta csellózik, és Dés András játszik ütőhangszereken. A hangszereléseket Fenyvesi Márton készítette.

Nemrégiben volt szerencsém riportot készíteni Pátkaival, ahol elmondta: nem kifejezetten jazz zene hangzik el friss anyagán. Nos, ezzel egyet kell értsek, mert például a mainstream vonulattól valóban igen messze van a „Taladim”, de a műfaj más irányait sem tudom „ráfogni”. És mégis itt a helye a CD-nek, illetve az arról szóló recenziónak a JazzMa.hu hasábjain!

Érvként felhozhatnám Ávéd János pompás rögtönzéseit vagy Fenyvesi Márton „arranzsait”, de nem „csak” ezek repítik a jazz csillagos égboltjára az anyagot. A „Taladim” hangulata, aurája egy gyönyörű virágcsokrot bontott ki a szívemben-lelkemben, melyet újra és újra csodálni akarok! Nincs bekategorizálható stílusa az albumnak; jazz, latin, pop, klasszikus muzsika fel-feltűnik, de egységgé összeállva abszolút Pátkai Rozina és társai saját világa!

A zeneszerzésben Rohmann Dittát kivéve mindenki részt vett (ez nem kritika akart lenni a művésznő irányába, fantasztikus csellózása pedig maga a „supreme” szint!), azonban hadd említsem meg a Juhász Gyula „Szerelem”-jére készült dallamot, amit ifj. Tóth István írt. Ilyen - szó szerint és átvitt értelemben is - költői magasságokban járó dalt, bizony régen hallottam! Tóth keserédes kompozíciója a „vissza és vissza, na még egyszer vissza”-effektust hozta ki belőlem. Köszönet érte, Pisti!

Pátkai Rozina ismét bizonyította, hogy egyéni és világszínvonalú produkcióval áll elő minden alkalommal, megcsillogtatva páratlan hangját!

Hadd búcsúzzam Önöktől a „Szerelem” két sorával, ajánlás gyanánt/helyett.


„Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon, ...”

„... Én nem tudom, mi ez, de édes ez, ...”Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records 2018.)


1. Taladim

2. Lorelei

3. Song

4. Laughing Song

5. Sea Song

6. Szerelem (Intro)

7. Szerelem

8. Poe-Me As Maos Nos Ombros

9. Llagas De Amor (Intro)

10. Llagas De Amor

11. A Ra

12. Chanson De’Automne

13. O Leaozinho


Pátkai Rozina – ének
Ávéd János – tenor- és szopránszaxofon
ifj. Tóth István – akusztikus gitár
Rohmann Ditta – cselló
Dés András – akusztikus és elektronikus ütőhangszerek
Fenyvesi Márton – synth bass, hangszerelés


Vissza a lemezhez