JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 29.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Lemezpolc kritika:
Szakáll Norbert - Eszter kertje

Szakáll Norbert: Eszter kertje 2023. január 23., Nyakas-Fehér Fatime

szakall-norbert-quartet-eszter-kertje.png

Szakáll Norbert Quartet – Eszter kertje (Szerzői kiadás)


Egy zenei album többféle módon alkothat egységet.

Van, amelyik úgy működik, akár egy regény: történetet mesél el, szöveggel kiegészülve, explicit módon, vagy anélkül, pusztán a hangszerekre hagyatkozva. Szerelemről, háborúról, vívódásról, vagy a háromról egyszerre (ahogy az az életben gyakran lenni szokott). Van, amelyiket belső küzdelem ihlet. Van olyan is, amelynek dalait egy ünnep, vagy egy utazás köti össze. Végül, de nem utolsó sorban, van, amelyik egy hangulatot, életérzést idéz meg.

Az „Eszter kertje” talán ez utóbbi kategóriába sorolható leginkább.

Szakáll Norbert gitáros-zeneszerző szegedi születésű, ám lélekben (és évtizedek óta már fizikailag is) vérbeli Balaton-felvidéki ember és alkotó. Szerencsés, hiszen szerettei mellett két nagy szenvedélye, a jazz és a borok is békés szimbiózisban férnek meg egymás mellett életében. Az album az ő akusztikus-kamarazenei jellegű, gitárközpontú szerzeményeinek gyűjteménye, de korántsem mondhatjuk, hogy a többi hangszer csak kíséretként lenne jelen a dalokban.

Oláh Krisztián kísérletező, virtuóz zongorajátéka egyedi lendületet és ízt visz a témákba, Serei Dániel finom és érzékeny játéka különleges színnel egészíti ki a dalok lüktetését, Nyakas Krisztián basszusszólama pedig biztos alapot nyújt társai kalandozásaihoz.

S ha már a kalandozásnál tartunk, induljunk is el a Balaton-felvidéken!

A „Fata Morgana” (vagyis délibáb) címet viselő első dal bevezetőjét tekinthetjük Szakáll Norbert bemutatkozásának, aki a dal további részében először madártávlatból mutatja be nekünk a tájat.

A „Tévedés” levisz bennünket a nyüzsgő tópartra, ahonnan a „Székely szvittel” Oláh Krisztián Bartók-parafrázisa után a hullámok ringatnak minket tovább.

Az „Anekdóta” egy kellemes séta, közbeejtve kedvenc borteraszainkat, a „Late Harvest” pedig már a szőlőtőkék közé visz bennünket egy kellemes őszi napon.

A „Dörgicsei capriccio” vegytiszta derűjét és életörömét követően az album egyetlen balladájában, amelyet Szakáll Norbert a lányának ajánlott, bepillantást nyerhetünk „Eszter kertjé”-be, majd a „Madárvágta” játékos futamaival egy párás, üde hajnalon búcsút veszünk a tájtól.

Az album utolsó dala, a tragikusan fiatalon elhunyt Szabó Gábornak ajánlott „Song for Sz. G.” finom ars poetica, amely kerek egésszé teszi, keretbe zárja az anyagot.

Az „Eszter kertje” egy derűs, életigenlő zenei anyag, amely egyszerre hagyománytisztelő és kísérletező hangulatú. A haladó jazzkedvelők mellett, akik valószínűleg értékelik majd a stílus egységességét, és a szólók finomságaiban is elmerülhetnek, bátran ajánlom kezdő jazzistáknak is – nem kell kapaszkodniuk, a dallamok a biztonsági öv becsatolása nélkül is megtartják majd őket.

Az album borítóanyaga a társművészetek együttműködésének jegyében Zoltai Attila festőművész Terra Incognita című festménye (https://www.facebook.com/zoltaiart).


Szakáll Norbert Quartet – Eszter kertje

1. Fata Morgana

2. Tévedés

3. Székely szvit

4. Anekdóta

5. Late Harvest

6. Dörgicsei capriccio

7. Eszter kertje

8. Madárvágta

9. Song for G Sz


Szakáll Norbert – gitár

Oláh Krisztián – zongora

Serei Dániel – dob

Nyakas Krisztián – basszusgitár


Hangmérnök: Bobák Bence

Borítókép: Zoltai Attila – Terra incognita

iTunes: https://music.apple.com/us/album/eszter-kertje/1660246542

Spotify:  https://open.spotify.com/album/5GuBvPXjwO3zxsIWmRrJww?si=zxz4fAm1T1GaqjbcyR142w

Amazon music: https://music.amazon.com/albums/B0BQCJ5DNY?marketplaceId=A1PA6795UKMFR9&musicTerritory=DE&ref=dm_sh_x8fNjJEGKN6DWrf4JyBr4gHJ1


Vissza a lemezhez