JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.

Lemezpolc kritika:
Vas Bence - overture et al.

Vas Bence: overture et al. 2021. január 05., Dr. Nagy Sándor

vas-bence-big-band-overture-et-al.JPG

Vas Bence & Big Band - overture et al. (Szerői kiadás, 2020)

Vas Bence (1987), a Lengyelországban élő fiatal Hammond orgonista, zeneszerző, hangszerelő öttételes műve nem egészen egy hónapja jelent meg, saját kiadásában. (A CD-borító is az Ő alkotása.) A komponista mellett 22 tagú zenekar, nagyrészt a Modern Art Orchestra tagjai játszanak - Dinnyés Dániel vezényletével.

Az "overture et al." ("Nyitány és a többi") című album nagyobb része rögzített anyag. Furcsa módon két nyitányt hallunk egymás után, mindkettőt Cseke Gábor zongoraszólója színesíti - VB a másodikban improvizál.
A több, mint nyolc perces első szakasz robusztus nagyzenekari hangzással "támad" - szaggatott, lendületes muzsika, kísérteties hangulatot áraszt. A Hammond játéka belesimul az "egészbe".
A második rész egyenes folytatása az előzőnek, finoman hangszerelt, sokszínű - hasonló dallamokat variál, de sokkal nyugodtabb légkört teremt.
Különleges a "Jedna minuta" ("Egy perc"): a hosszú szám többször "megtörik" (talán nagyjából percenként?) - hogy aztán "olyasformán" folytatódjék, mint az előzőek.
A "Kolysanka" ("Altató") a szerző fiának, Lócinak készült - az édesapa Hammond-szólójával, álomba ringató, szép melódiák szövevényével.
A záró tételben ("One Last Attempt") Bacsó Kristóf altszaxofon-szólója, majd ismét Cseke Gábor zongora-rögtönzése hallható - Vas Bence finom, elő-előtörő Hammond kísérete mellett, a zenekar hathatós közreműködésével.
Vas Bence műve a Lengyel-Magyar Intézet támogatásával jött létre, egy Lengyelországban kiírt pályázatot nyert meg vele az alkotó. A világjárvány miatt a felvételek Budapesten, a Pannónia Stúdióban készültek, magyar zenészekkel. Komplett, háromnegyed órás, kortárs jazz, egyéni ízekkel. Ajánlom "megkóstolni"!

I Overture
II Overture at Late Afternoon
III Jedna minuta
IV Kolysanka (for Lóci)
V One Last Attempt

Vas Bence - Hammond orgona
Komjáti Áron - gitár
Cseke Gábor, Axmann Péter - zongora
Bögöthy Ádám - bőgő
Csízi Lázsló - dob
Big Band: 6 fafúvós és 12 rézfúvós hangszeres, vezényel Dinnyés Dániel


Vissza a lemezhez