JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Astrocolor - Moonlighting – Astrojazz Vol. 1

Astrocolor: Moonlighting – Astrojazz Vol. 1 2024. február 02., Bereczki Bálint

astrocolor-moonlighting-astrojazz-vol-1.jpg

Astrocolor – Moonlighting – Astrojazz Vol. 1 (Amelia Recordings)


Nemrégiben jelent meg a kanadai Victoria városából származó Astrocolor zenekar új albuma, ami a „Moonlighting” címet kapta. A produceri székbe a Grammy-díjas Steve Christensen ült.

Aki még emlékszik a kilencvenes évek nagy acid jazz őrületére (leginkább a Saint Germain-re), netán nosztalgiával tekint rá, az élvezni fogja ezt a zenét.

A „Moonlighting” valahol a lötyögős partyzene és a pszichedelikus határán mozog, az egész áthatva egy nagy adag „space feeling”-gel.

Jazzes lickek meg riffek hipnotikus ismételgetésén alapul a koncepció, nem túl fantáziadúsan zeneileg, a soundokkal viszont remekül játszik. Néhol Szabó Gábor világa villan fel, néhol a hetvenes évek funk jazz talpalávalóinak groove-os hangulata. Bejátszik még a trip-hop is, főleg a Massive Attack, de az első szám (Starswing) akár egy Daft Punk nóta is lehetne.

Jó kísérőként szolgálhat ez az album egy hosszú éjszakai vezetéshez például. Fiatalosan szól ahhoz a (legifjabb) generációhoz (is), akiknek már kimaradt a jazz, talán még rá is vezetheti őket.


Vissza a lemezhez