JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Bahr, Clint - Puzzlebox

Bahr, Clint: Puzzlebox 2023. május 19., Bereczki Bálint

clint-bahr-puzzlebox.jpg

Clint Bahr – Puzzlebox (MoonJune Records)


Clint Bahr, a Moonjune Records egyik meghatározó arca egy idősödő basszusgitáros, a hetvenes évek prog rock hullámának ősi harcosa, aki rengeteg pengetős hangszeren játszik, de a legmeghökkentőbb talán a 12 húros basszusgitárja.

„Puzzlebox” című projektjéhez hasonló stílusú veteránokat trombitált össze, akik korábban olyan legendák tagjai voltak, mint a Yes, a King Crimson, a Television, vagy a Van der Graaf Generator. A lineupot kiegészítette Dick Griffin harsonással, aki Sun Ra zenekarában fújt, valamint Marilyn Crispell zongoristával, aki Pharoah Sanders mellől lehet ismerős.

Az indiai hangulattal nyitó anyag intenzív utazás a múltba, a régi szép progresszív időkbe. A témák és a riffek azonban sokszor nagyon frissnek, mainak hatnak, ezt az aktualitást azonban azonnal lerombolja Bahr énekhangja, amely Greg Lakes-es modorával nem jutott túl a hetvenes éveken.

A hangszeres improvizációk azonban felejtetik ezt, bár a nagyon free dolgok néha kicsit túllőnek a célon. A „Shelter” és a „Fall from Grace” című nóták emelkednek ki a lemezről.

Mai füllel hallgatva kicsit ódivatú, idősebb füllel hallgatva pedig szemtelenül fiatalos a „Puzzlebox”, talán ez az, ami izgalmassá teszi.


Vissza a lemezhez