JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Dagan, Ori - Click Right Here

Dagan, Ori: Click Right Here 2023. január 27., Hegedüs Zsuzsanna

ori-dagan-click-right-here.jpg

Ori Dagan - Click Right Here (ScatCat Records 2022)


A díjnyertes jazz énekes-dalszerző, Ori Dagan (1981) egyfajta agilis swing-érzetet hoz mindenbe, amit csinál, legyen szó egy standard interpretációjáról, egy pop dallam felforgatásáról, vagy saját eredeti zenéjének és szövegeinek bemutatásáról. Másokéval összetéveszthetetlen gazdag basszus-baritonja lenyűgöző a mai jazz énekesek világában. Manapság ritka az olyan férfi énekes, aki ugyanolyan kiválóan bánik a szövegírói tollával, mint az énekhangjával!

Ori Dagan énekes a CBC Radio „Canada’s Next Top Crooner” versenyének legutóbbi győztese az izraeli Haifa-ban született. 8 éves korában a családjával Toronto-ba költözött, azóta is ott él. Hat és tizenhat éves kora között klasszikus zongoraművésznek készült, versírással és színészettel is foglakozott, majd tizenhat évesen, Ella Fitzgerald scat szólóinak hatására fordult érdeklődése a jazz felé. A York-i Egyetemen szerzett Bachelor of Fine Arts diplomát, amelynek középpontjában a jazzének és a klasszikus hangképzés állt. Ezután a Humber College rangos jazz programján folytatta tanulmányait a dalszerzésre és szövegírásra, valamint az improvizációra összpontosítva. Dagan első jazz-mentora Bob Mover szaxofonos volt, akivel több évet töltött magántanulmányaiban.

Dagan „Click Right Here” című negyedik stúdióalbuma merész kalandozás lett. Áldás, vagy átok az online élet a 21. században? Ori Dagan ezen a lemezén ezt a kérdést járja körül.

A lemez 10 saját kompozícióból álló, vokális, bigband-jellegű zenei gyűjtemény, melyek mindegyikét a 21. századi élet ihlette. A világjárvány idején írt és rögzített album örömteli menekülést és időszerű elmélkedést mutat be egy olyan világból, amely kifordul az irányítás alól. A dalok témái közé tartozik az online társkereső, a közösségi média, a technológiai problémák, valamint a szabadság és egyenlőség keresése a megosztott világban.

Külön kiemelném az album nyitó számát, a „Viruses”-t, amely Ori Dagan előadásában, Erik Flow rapper közreműködésével, különleges vibráló lüktetésével, kitűnő vokalistáival elnyerte a 2022-es Nagy Amerikai Dalszerzői Verseny fődíját. A merészen őszinte nóta megerősíti Ori Dagan szövegírói képességeit.

Egy másik gyöngyszem a lemez „Hashtag World” című dala, amelyen Jane Bunett, az ötszörös JUNO-díjas (a kanadai Grammy!) és a háromszoros Grammy-jelölt fuvolista játszik.

További figyelemre méltó dal még a „Going That Counts (For Ella)”, ez egy Donovan Locke-kal készült pompás duett.

Az albumon Ori Dagan-t Kanada legkiválóbb jazz zenészei kísérik, úgymint: Nathan Hiltz gitáros, Fias Attila magyar származású zongorista, Alex Bellegarde basszusgitáros, Ben Wittman dobos, Alison Young altszaxofonos, Colleen Allen tenorszaxofonos, William Carn harsonás, és Andrew McAnsh trombitás. Rebecca Hennessy hangszerelésében Dagan zökkenőmentesen válik az "jazz old school" képviselőjéből énekes-dalszerzővé.

Maga az album szórakoztató, provokatív, fantáziadús és lendületes. Swinget, bebop-ot, szambát, sőt tangót dalszövegben ötvözni a social media jelenségeivel -mint már bevezetőmben említettem- merész kaland, nagy vállalkozás.

Ori Dagan-nak ez a kaland tökéletesre sikerült!

Lássuk meg az elénk tartott görbe tükörben a múlt és a jelen összefonódását! Hallgassuk és örüljünk a jazz dallamainak, szórakozzunk a provokatív dalszövegeken, és amennyiben szeretnénk: akár táncoljunk erre a fülbemászóan vidám szerzeményekre!

Tracklista:

1. Viruses (Dagan/Flow) 2:57

2. Clicked on Romance (Dagan/Hiltz) 2:30

3. My Finger Slipped (Dagan) 1:36

4. Would You Swing My Way (Dagan/Benes) 3:01

5. The Social Media Tango (Dagan/Hiltz) 2:42

6. Hashtag World (Dagan/Hiltz) 3:00

7. Going That Counts (For Ella (Dagan/Metcalfe) 2:18

8. Rebirth of the Cool (Dagan) 4:09

9. 21st Century Blues (Dagan) 6:18

10. BONUS: Googleable (Version 2.0) (Dagan/Kieswetter) 2:33

11. BONUS: Video Killed the Radio Star (Horn/Downes/Woolley) 3:57


Vissza a lemezhez