JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 28.
Tzur, Oded: Here Be Dragons2020. február 25.
Alexander, Joey: Warna2020. február 24.
GINA ÉS TÁRSAI2020. február 22.
HÁROM KÉRDÉS - Nagy Emma2020. február 21.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS2020. február 19.
SZELLEMIDÉZÉS2020. február 18.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Elias, Eliane - Love Stories

Elias, Eliane: Love Stories 2019. november 09., Gáspár Károly

eliane-elias-love-stories.jpg

Eliane Elias - Love Stories (Concord Jazz/Universal Humgary)


„Ízléses romantikázás”

A kétszeres Grammy-díjas, zseniális brazil énekes, zongorista, zeneszerző, hangszerelő, Eliane Elias nagy kedvenceim közé tartozik, így aztán mindig örömmel fogadom, ha Maloschik főszerkesztő úr egy általa fémjelzett lemez „kritizálásával” bíz meg.

Most is így történt ez, hiszen a Concord Jazz gondozásában megjelent a művésznő legújabb albuma, a „Love Stories”, mely már itt pörög lejátszómban.

Elias népes csapattal vonult stúdióba, jobbnál-jobb nevekkel, hiszen Marc Johnson (aki egyébként a férje) bőgőzik, Mark Kibble vokálozik, Marcus Teixeira, Daniel Santiago és Roberto Menescal gitározik, Edu Ribeiro, Rafael Barata, Paulo Braga és Celso de Almeida dobol a felvételen.

Rajtuk kívül egy vonós zenekar is emeli a színvonalat, no meg erősíti a romantikus hangulatot. Őket Rob Mathes vezényli, saját hangszereléseit „felügyelve”.

A korongon kilenc dal hangzik el; három Elias kompozíció mellett jazz standard-ek, és híres, népszerű filmzenék feldolgozásai.

A „Love Stories” nem a nagyívű improvizációk, a mindent elsöprő rögtönzések lemeze. Eliane Elias és csapata természetesen bármikor kész ilyen jellegű anyag elkészítésére -méghozzá, a legmagasabb színvonalon-, de ezúttal a hangsúly a jó értelemben vett szentimentális „feeling”-en volt.

A Diana Krall által ismert ballada albumok jellegét jutatta eszembe a CD, de Elias éneklése, zongorázása, és az aura mely körülöleli Őt, sokkal, de sokkal inkább mélyebb mondanivalóval bír.

Hangja átjárja a hallgató testét, szívébe-lelkébe hatol, és átmelegíti, simogatja minden porcikáját. Nincsen „geil”, hatásvadász éneklés, nincsen a popzene felé kacsintgató, bankszámlát hízlaló, nemtelen kompromisszum, hiszen a közérthetőség mellett, minden pillanatban originális JAZZ áramlik felénk.

Fontosnak tartom, hogy megemlítsem a művésznő partnereinek végtelenül alázatos kíséretét. A lemez stílusához, jellegéhez illő ízléses alap, bizony fontos részét képezi a nagyszerű összképnek.

Eliane Elias-ban nem lehet csalódni. A jazz nagyasszonya, dívája Ő, akinek minden megmozdulása a mennyekbe repíti az embert!


Eliane Elias: Love Stories (Concord Jazz 2019)

1. A Man and a Woman

2. Baby Come to Me

3. Bonita

4. Angel Eyes

5. Come Fly with Me

6. The Simplest Things

7. Silence

8. Little Boat

9. The View


Eliane Elias – ének, zongora

Marc Johnson – bőgő

Mark Kibble – vokál (2)

Marcus Teixeira – gitár (1, 2, 3, 6, 9)

Daniel Santiago – gitár (2)

Roberto Menescal – gitár (8)

Edu Riberio – dob (1, 2, 3, 9)

Rafael Barata – dob (5, 8)

Paulo Braga – dob (4)

Celso de Almeida – dob (6)


Vissza a lemezhez