JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 24.
Odd Day2024. február 24.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Lemezpolc kritika:
Fred Hersch-Esperanza Spalding - Alive at the Village Vanguard

Fred Hersch-Esperanza Spalding: Alive at the Village Vanguard 2023. november 27., Kovács Linda

fred-hersch-esperanza-spalding-alive-at-the-village-vanguard.jpg

Fred Hersch-Esperanza Spalding – Alive at the Village Vanguard (Palmetto Records)


Fred Hersch, a 15 alkalommal Grammy-re jelölt zongorista, zeneszerző és tanár, valamint a négyszeres Grammy-díjas bőgős, basszusgitátos, énekes, zeneszerző és tanár Esperanza Spalding először 2013-ban adtak duó koncertet.

Az ötlet Hersch-től jött, aki felkérte Spalding-ot egy spontán koncertre, s meglepetésére a bőgős-énekes a hangszere nélkül érkezett, így alakult, hogy ének-zongora felállásban játszottak.

Ezt követően 2018-ban, majd 2022-ben adtak koncertet New York ikonikus klubjában, a Village Vanguard-ban, így legfrissebb Grammy-díjra jelölt  albumuk az "Alive at Village Vanguard" címet viseli.

Az album a Palmetto Records gondozásában jelent meg idén januárban, és érdekessége, hogy a lemez hangmérnöke a nagyszerű jazzdobos, Nate Smith.

Az albumon ismert dalok szólalnak meg a Great American Songbook-ból, hallhatunk bossa nova-t, Charlie Parker szerzeményt, valamint Fred Hersch kompozíciókat is. Bár látszólag könnyűnek tűnhet, de az egyik legnagyobb kihívást jelentő zenei kaland valakivel pusztán duó formációban játszani. Már csak emiatt is felcsigázott az album megismerése, illetve két világklasszis zenész lévén valóban kuriózumnak számít a 67 éves Hersch és 38 éves Spalding kettőse.

Már az első hangoktól kezdve érezhető a kettőjük közti kémia és bizalom.

Spalding tőle nem szokványos módon jazz standardeket énekel, melyekre improvizál, sőt, egyes dalok esetében szöveggel improvizál. (But Not for Me, Girl Talk, Little Suede Shoes)

Hersch játéka egy komplett zenekart jelenít meg, míg Spalding fantasztikus szólistaként - de mégsem ledominálva társát - játszik a hangokkal. Szabad, absztrakt, de mégis stílusos és a harmóniákat kifejező improvizációi nagy teret adnak a daloknak, Hersch gazdag és játékos harmonizációi, ritmizációi gyönyörű egységben vannak az énekkel. Mindketten mesterei a jazz műfajának, s teszik ezt úgy, hogy egyéniségük a különböző karakterű dalokon keresztül is átérződik.

Az album spontán, örömzene jellege nemcsak a Village Vanguard közönségét, de a hallgatót is jókedvre deríti, mindenkinek meleg szívvel ajánlom az albumot, amelyről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.


Vissza a lemezhez