JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Hadžimanov, Vasil - Alive

Hadžimanov, Vasil: Alive 2016. március 21., Gáspár Károly

vasil-hadzimanov-band-feat-david-binney-alive.jpg

Vasil Hadžimanov Band - Alive (MoonJune Records)


„Balkáni tűz”

Vigyázó tekintetünket leggyakrabban nyugat, azon belül elsősorban az USA felé vetjük a jazz muzsika kapcsán (is). Érthető a dolog, hiszen szeretett műfajunk Észak-Amerika messzi tájairól származik. Bár mára teljesen nemzetközivé vált, mégis az „amcsikra” figyelünk erőteljesen továbbra is. No de időnként nézzünk más irányba, most például tőlünk délre, egészen pontosan Szerbiába.

1973-ban, Belgrádban látta meg a napvilágot Vasil Hadžimanov zongorista. Zenei tanulmányai egészen a legendás „Berklee College of Music”-ig repítették, ahol tanárai Ray Santisi és -a mi egyik nagy büszkeségünk- Gárdonyi László voltak.

Bevallom őszintén, nem ismertem Hadžimanov-ot, ezért bizony „rágugliztam”, oszt az életrajzánál olyan neveket találtam -akikkel játszott, vagy felvételt készített-, hogy meg kellett kapaszkodnom. A teljesség igénye nélkül néhányuk: Matthew Garrison, Antonio Sanchez, David Gilmore, Trilok Gurtu!

Miért is kerestem „infokat” a szerb zongoristáról? Hát kérem, mert lejátszómban pörög új -egyébként hatodik- lemeze, az „Alive”.

Nyolc szám hangzik el az albumon. Találunk közöttük Hadžimanov kompozíciókat, zenekarával közösen írt darabokat, a tagok „egyéni” szerzeményeit, illetve egy dalhoz a csapat mellé szegődött szerzőként a felvétel sztárvendége, az amerikai David Binney altszaxofonos. (Ugye, hogy má’ megint az amcsik...) Persze, nézzük, kik a „zkv” zongorista -aki az „Alive”-on szintetizátoron is játszik- partnerei. Branko Trijić gitározik, Miroslav Tovirac basszusgitározik, Pedja Milutinović dobol, és Bojan Ivković „percussion”-nözik „und” énekel.

A bevezető után gondolom és remélem, sokakat érdekel, milyen zenét játszik a Vasil Hadžimanov Band. Alapvetően a jazz-rock vonulatot erősítik, balkáni, afrikai, sőt, japán hatásokkal meghintve, de feltűnik egy kis country is, aztán Coltrane-t meg Weather Report-ot idéző hangulat, és Chick Corea Elektric Band-jére szintén hajaz némileg. Balkán, japán, country, Coltrane, kutyafüle...; mi lehet ez, Atyaúristen? Ugye, hogy sokuknak most ez „futott le” a fejében? Na, nyugalom, nem kell megijedni! Ahogyan az építészetben, a zenében is az ízléses eklektika nagyon jól tud elsülni. És Hadžimanov-ék nagymesterei ennek! A 2014 októberében, egy szerbiai turnén rögzített matéria valóban sok mindent magába foglal, de olyan különlegesen jó érzékkel integrálva a sok-sok színt, amely egészen pompássá, és nagyon élvezhetővé teszi az „Alive”-ot. A nagyszerű muzsikosok a feszes „groove”-ok alapjaira építve, bátran és szabadon építették rá a különböző népek zenéjét, és szinte „csak” hab a tortán a jazz, a minőségi improvizáció.

„Dögös” és lírai részek egyaránt találhatók a CD-n, kiegészítve egymást, mint két szerető testvér. Jómagam nem vagyok a jazz-rock feltétlen híve, de mégis jó érzéssel hallgattam végig az albumot, mert kézenfogva vezetett, finoman terelgetett, és mindvégig őszinte volt. Vasil Hadžimanov és zenekara újra tanúbizonyságot tettek, ahogy rengeteg magyar jazzista is: a jazz napjainkban már nem kizárólag az amerikaiak sajátja, egy (kelet-) európai banda is tud világszínvonalú koncerte(ke)t adni, vagy lemezt készíteni!


Vasil Hadžimanov Band: Alive (MoonJune Records)

1. Nocturnal Joy

2. Zulu

3. Odlazim

4. Dolazim

5. Tovirafro

6. Razbolje Se Simsir

7. Uaiya

8. Otkrice Snova


Vasil Hadžimanov – zongora, keyboards

David Binney – altszaxofon

Branko Trijić – gitár

Miroslav Tovirac – basszusgitár

Pedja Milutinović – dob

Bojan Ivković – ütőhangszerek, ének


Vissza a lemezhez