JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.

Lemezpolc kritika:
Laswell, Bill - Against Empire

Laswell, Bill: Against Empire 2021. január 02., Simády Béla

bill-laswell-against-empire.jpg

Bill Laswell – Against Empire (MOD Reloded)


A Grammy-díjas amerikai basszusgitáros, producer még tavaly ősszel jelentette meg CD formátumban ezt az albumot, de azt hiszem nem szabad szó nélkül elmenni mellette.

A zenésztársak között jó néhány nagyágyú, kiemelkedik közülük Herbie Hancock és Pharoah Sanders. Hancock csak a „Tabu” című felvételen szerepel, de ott jól felismerhető az elektromos zongorán eljátszott improvizációja. Sanders végig dominál, erőteljes tenor játéka ugyancsak azonosítható. Érdekes történet hármójuk első találkozója, 1983-ban Hancock „Rockit” című világslágerében Lawsell társszerzőként és közreműködő zenészként hangminta formájában belecsempészte Sanders korai „Upper Egypt & Lower Egypt” című számának egy kis részletét.

Az utóbbi 30 évben – bár stílusuk jelentősen eltérőnek tűnhet – Laswell gyakran hívja el a veterán szaxofonost különféle zenekaraiba, sőt néhány Sanders albumon producerként, közreműködő zenészként is megjelenik.

Ez a mostani felvétel is egy „Tour de force” volt Coltrane egykori zenésztársának, ahol a szólista szerepét játszotta megannyi ütőhangszeres kíséretében. Laswell mindig imádta a háttérben dübörgő ritmusokat, amiket kiegészített a saját, igen mély frekvenciákon megszólaló basszusgitárja. Most is ez történt, az ütősök igen eklektikus módon lettek összeválogatva, Jerry Marotta korábban Peter Gabriel mellett játszott, Chad Smith a Red Hot Chili Peppers dobosa, Adam Rudolph megszámlálhatatlan jazz zenésszel dolgozott, Hideo Yamaki az egyik legismertebb japán dobos, Satoyasu Shomura pedig a japán „Alexandros” nevű pop zenekar körberajongott ifjú üdvöskéje. Utóbbi kettő nagy valószínűséggel Laswell felesége, Yoko Yamabe segítségével került képbe. (Yoko a MOD kiadó menedzsere, grafikus, ennek az albumnak ő készítette az igen látványosra sikerült digi-pack borítóját.)

És hogy mit hallunk a felvételeken? Dub, avant-jazz, funk, downtown, jazz-rock, noise, free jazz, experimental, ambient, sub bass… mindezekből egy kicsi… illetve sok. Csendes kezdés, majd elemi erővel feltörő ritmusok, harsogó szaxofon szóló, majd ismét halk, néhány hangból álló perkusszív betét… aztán kezdődik elölről. Amolyan Laswell módon. Oda kell figyelni minden hangra, minden rezdülésre. Garantáltan hatalmas zenei élmény.


Bill Laswell – basszusgitár, effektek

Pharoah Sanders – tenorszaxofon

Peter Apfelbaum – szaxofon, fuvola, billentyűs hangszerek

Herbie Hancock – elektromos zongora

Jerry Marotta – dob

Chad Smith – dob

Adam Rudolph – ütőhangszerek

Hideo Yamaki – dob

Satoyasu Shomura – dob


Tracklist:

  1. Golden Spiral
  2. Tabu
  3. Shadowline
  4. The Seven Holy Mountains

Vissza a lemezhez