JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. november 23.
Olvasói Szavazólista 20202020. november 23.
FELHÍVÁS 2020. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Mahanthappa, Rudresh - Hero Trio

Mahanthappa, Rudresh: Hero Trio 2020. július 10., Simády Béla

rudresh-mahanthappa-hero-trio.jpg

Rudresh Mahanthappa – Hero Trio (Whirlwind Recordings - 2020 június)


Indiai emigránsok gyermeke, aki az olaszországi Trieste városában született 1971-ben, de már az USA-ban tanult zenélni. Igen, ő Rudresh Mahanthappa altszaxofonos, Charlie Parker zenéjének elkötelezett híve.

Legutóbbi - öt évvel ezelőtti, a kritikusok által is jól fogadott – „Bird Calls” című lemeze teljes egészében Parker emlékére íródott. Mostani - a tizenhatodik saját nevén megjelent - albumát egyfajta tisztelgésnek szánta a zenei inspirációi iránt. Így fordulhatott elő, hogy nem csak néhány jazz óriás szerzeményével találkozhatunk, hanem Mahanthappa gyermekkorából származó pop átiratokat is találunk. Ez utóbbiak ellenére az egész lemezt átlengi Parker szelleme. Bizonyságot kapunk arra, el lehet játszani jazz trió formációban egy Johnny Cash, vagy egy Stevie Wonder számot anélkül, hogy kilógnának a többi közül. A dallamok ismerősek, de a három zenész „szabadság foka”, improvizációs készsége abba a kategóriába sorolja a darabokat, amiket biztos nem fognak a rádiók a sláger műsoraikban játszani.

Az öt évvel ezelőtti lemez szereplőiből ketten maradtak, François Moutin bőgős, és Rudy Royston dobos. A két remek zenésszel karöltve a zenekarvezető igyekszik megidézni a jazz történelem inspiráló trióit, amiket Sonny Rollins, Ornette Coleman, vagy Lee Konitz vezettek. De helyet kapott egy szám Mahanthappa valaha volt egyik legkedvesebb albumáról, Keith Jarrett „Belonging” című remekművéről. És ott van June Carter Cash „Ring of Fire” című világslágere, amit férjének Johnny Cash énekesnek írt, vagy a már szintén említett Stevie Wonder dal, az „Overjoyed”. Ezúttal – ellentétben a korábbi „Bird Calls” lemezzel – egy Parker szerzemény is rögzítésre került „Red Cross” címmel, amely az egyik legkorábbi volt azok közül, amiket az indiai szaxofonos megtanult. Érdekes a „Barbados/26-2” című szám, amely merész kombinációja Parker és Coltrane alkotásainak. Mahanthappa nem tagadja, hogy a sokat emlegetett altszaxofonos (aki az idén lenne 100 éves!) mellett John Coltrane volt, akinek zenéje óriási hatással volt karrierjére.

A „Hero Trio” megjelenésével az indiai szaxofonos régi álma teljesült, egy erőteljes trió formációban tudta bemutatni az őt ért zenei hatásokat, stílus kategóriákat eltüntetve, igazi szabad jazz alakjában. Ráadásul a kiadó a külsőségekre is odafigyelt, a CD egy teljességgel szokatlan, bársonyos tapintású borítást kapott, a vinyl pedig a képen látható speciális festéssel jelent meg.


hero-trio.jpg


Egy dologban egyformák, amikor megszólalnak, egy remek jazz triót hallhatunk mindkettőn.

Tracklist:

1.  Red Cross

2.  Overjoyed

3.  Barbados/26-2

4.  I Can’t Get Started

5.  The Windup

6.  Ring of Fire

7.  I’ll Remember April

8.  Sadness

9.  Dewey Square


Vissza a lemezhez