JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Perris, George - It's the Most Wonderful Time of the Year

Perris, George: It's the Most Wonderful Time of the Year 2023. november 17., Hegedüs Zsuzsanna

george-perris-its-the-most-wonderful-time-of-the-year.jpg

George Perris - It's the Most Wonderful Time of the Year (Universal)


Megjelent: 2023. november 17.

Michael Bublé kezdhetsz reszketni!

Ez egy siker illatú album! A recept: francia, spanyol és angol nyelven, bársonyos hangon előadott örökzöld karácsonyi kompozíciók.

És mindezt egy görög (!) származású, sármos hangú fiatalember adja elő. Egy nagyszabású karácsonyi lemez ez.

Méltó „ellenfele" az eddigi Bublé „Naaagy Karácsonyi Album”-ának. Pedig lássuk be: Michael sok mindent letett már az asztalra.

George Perris (1983. augusztus 24.) énekes és zeneszerző a tenorok hangterjedelmével rendelkező előadóművész. Többnyelvű énekesként görögül, franciául, angolul és spanyolul énekel. Énekstílusát a crossover zene jellemzi, amely ötvözi a felnőtt kortárs zenét, a pop és a jazz zenét.

Karácsonyi albumát sem nevezném jazz lemeznek, de mindenképpen igényes feldolgozással van dolgunk.

Főleg így: ilyen képzett, ragyogó és tiszta hangon, amilyen George-nak van.

Ezen a most kiadott albumon George Perris és a zenekar a szokásos karácsonyi énekek mellett olyan spirituális és felemelő dalokat adnak elő, amelyeket mindenki szívesen hallgat.

Ám mind közül kitűnik egy nóta, amire bátorkodom felhívni a figyelmet! A bónusz dalok előtti utolsó dal, a „The Secret of the Christmas”. Nyugodtan hívhatjuk az Ünnep lényegének. És ezzel a dallal végre kilépünk a giccses karácsonyi hangulatkeltésből.

Továbbá kiemelem azt is: mennyire kedves a szívnek, hogy végre nem csak angolul szólalnak meg ezek a kompozíciók. Hiszen egy másik nyelv már ELEVE egy másik dallamvilág. Felfedezhetjük benne a szakralitást - hiszen nem szokványosan, angolul hallgatgatjuk! Igen, szándékosan írtam így: halgatGATni. Mert ekkor az ember csak fél füllel, fél szívvel van jelen egy lemeznél. Ám váratlanul, „orvul" más nyelvre váltani - ez nagyon felemelő ötlet! Megáll az ember lelke és élvezi azt a másik nyelvet! És ekkor annak a nyelvnek a szentsége felülírja az automatizmust!

Perris albuma tökéletesre sikerült. Szenvedélyes, ám mégis lágy hangja megédesíti a lelkünket.

Biográfia:

George Perris karrierje során rendhagyó utat járt be. A francia anya és görög apa gyermekeként Görögországban, Athénban született, ott is nőtt fel.

Perris előadói karrierje 18 évesen kezdődött, amikor meghívták egy turnéra Mimis Plessas görög zeneszerzővel. A regionális sztárságból nemzedéke vezető nemzetközi görög énekesévé vált, aki a világ legnagyobb színpadain lépett fel (Lincoln Center, New York; Herodes Atticus Odeon, Athén; Place des Arts, Montreal), és olyan nemzetközileg elismert művészekkel dolgozott együtt, mint Michel Legrand, Lara Fabian, Tina Arena, Stephan Moccio és Mario Frangoulis.

Pályafutása során görög, angol és francia nyelvű albumokat adott ki, legutóbbi görög nyelvű albuma a 3. helyen végzett, és 5 egymást követő héten keresztül ott is maradt.

George 2 TV Special-t is kiadott az amerikai PBS csatornán: a „Live at Jazz at Lincoln Center"-t és „Live at the Acropolis"-t, mindkettő több mint 150 millió nézőt ért el.

Nemrégiben ő lett az első énekes a történelemben, aki egy ókori görög templom területén adott koncertet! Az „A Sunset in Greece" (Egy naplemente Görögországban) elnevezésű előadást az Aphaea templomban vették fel, és 2021 végén kezdték el sugározni a PBS-en; az első 8 hónapos adásidő alatt a műsor nézettsége meghaladta a 110 millió nézőt az Egyesült Államokban! 2021 decemberében a Grammy Recording Academy beválasztotta a „Global Spin" sorozatába, amely a világ legkiemelkedőbb előadóit mutatja be. Nemrégiben az UNICEF jószolgálati nagykövete lett, a gyermekek elleni erőszak elleni küzdelemre összpontosítva.

Számlista:

1. It's the Most Wonderful Time of the Year

2. The Christmas Song

3. Before Christmas

4. Underneath the Tree

5. Silent Night

6. Little Dummer Boy

7. Sleigh Ride

8. Petit Papa Noel

9. Ave Maria

10. The Secret of Christmas

Bónusz dalok:

11. Douce Nuit, Sainte Nuit-francia nyelven

12. L'enfant Au Tambour-francia nyelven

13. Noche De Paz-spanyol nyelven

14. El Pequeno Tamborilero-spanyol nyelven


Vissza a lemezhez