JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. október 02.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.

Lemezpolc kritika:
Schantz, Morten - Passenger

Schantz, Morten: Passenger 2023. május 30., Gáspár Károly

morten-schantz-passenger.jpg

Morten Schantz - Passenger (April Records)


„Dán Mehldau?”

Morten Schantz (1980) dán zongorista triójának új albuma, a „Passenger” kapcsán nyomtam ezúttal „play” gombot.

A skandináv muzsikus Morten Ankarfeldt bőgős, és Janus Templeton dobos társaságában vonult stúdióba, de velük tartott néhány dal erejéig négy vendégművész is. Nevezetesen Ayi Solomon (ütőhangszerek), Anders Banke (fuvola, klarinét), Nicolaj Henriques (fagott), és Anders Malta (szárnykürt, trombita).

A korongon nyolc Schantz kompozíció csendül fel, melyek igen sokszínűek, mégis egységes képet festenek. A modern mainstream mellett erős hatást érzek az ún. európai jazz vonala felől is, melyet elsősorban az ECM kiadó sok-sok legendás lemeze fémjelez.

Azonban a „Passenger” inkább a mozgalmasabb, „dögösebb” úton halad, mint a filozofikus, elgondolkozó, és/vagy romantikus ösvényen lépkedő anyagok.

Az utóbbi években, lassan már évtizedekben divatossá vált páratlan ritmusokkal igen jól bánik, él a zongorista szerzeményeiben. Nem igazán szeretem ezt a szerzői és előadói gondolkozásmódot, de el kell ismerjem, Schantz-ék lubickolnak ebben a világban, ami elismerésre méltó.

Ha valakihez mindenképpen hasonlítanom kellene Morten Schantz játékát, azt mondanám: Brad Mehldau számára a legerősebb hatás. Legtöbbször magas színvonalon hozza a zseniális amerikai zongorista stílusjegyeit, de bizony időnként felszisszentem, mert ugye mindig az eredeti az igazi...

A „Passenger” kellemes élmény lehet azoknak, akik kedvelik a többségében nem swing alapú, igényes jazz zenét. Persze én imádom a swinges stílust, mégis bejött Morten Schantz albuma, szóval lehet, sőt, érdemes vele próbálkozni.

Morten Schantz Trio: Passenger (April Records 2022)

1. Mountaineer

2. Hidden Island

3. Ankarhelten

4. Pokhara

5. Dynasty

6. The Yes Cat

7. Apia

8. Passenger

Morten Schantz – zongora, Ondomo, Fender Rhodes

Morten Ankarfeldt – bőgő

Janus Templeton – dob

Ayi Solomon – ütőhangszerek (1, 3, 4, 7, 8)

Anders Banke – fuvola, klarinét (4, 8)

Nicolaj Henriques – fagott (4, 8)

Anders Malta – szárnykürt, trombita (4, 8)


Vissza a lemezhez