JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Lemezpolc kritika:
Will Vinson-Gilad Hekselman-Antonio Sanchez - Trio Grande

Will Vinson-Gilad Hekselman-Antonio Sanchez: Trio Grande 2020. november 16., Salvai Ádám

will-vinson-gilad-hekselman-antonio-sanchez-trio-grande.jpg

Will Vinson-Gilad Hekselman-Antonio Sanchez – Trio Grande (Whirlwind Recordins)


November 13-án végre elérhetővé vált az interneten, így nem is vártam sokáig, hogy elővegyem ezt az albumot, és átrágjam magam rajta. A jelen nagy titánjai közül az izraeli gitáros Gilad Hekselman nálam a legelsők között szerepel, imádom a játékát.

A „Trio Grande” címett viselő lemez az első megnyilvánulása ennek a vadiúj projektnek, melynek alkotó elemei a már említett Hekselman mellett Will Winson szaxofonon és billentyűkön, valamint a Antonio Sanchez a doboknál. Sokat ígér ez a felállás, én nagyon kíváncsian vártam, hogy mivé fejlődött ki a hármuk által létrehozott zene.

A londoni születésű szaxofonos, az izraeli gitáros és a mexikói dobos első találkozása a legendás New York-i Cornelia Street Café-ban esett meg, a kémia azonnal működött és a zenei izgalom rögtön jelen volt. Mindhárman hozzák a vezetői és zeneszerzői énjüket a projektbe, de amikor ebben a felállásban zenélni kezdtek, rácsodálkoztak a végeredményre, a kialakult összhangra.

Vinson elmondta, hogy bár mindannyiuknál a jazz az alap, folyamatosan keresik az újabb hatásokat, hangzásokat; ez a közös bennük és mégis a hatások, a hangzások az, amiben nagyon eltérnek egymástól. Az album ereje rejlik abban, hogy sok, igen eltérő zenei elem képes mégis egy teljes egészet alkotni.

Az első dal a „Northbound”, amit egy rövid és nagyon mély fekvésben rögzített gitárfrázis köré húznak fel. Nagyon szépen nyílik ki a dal és kap benne teret egységesen mindenki.

Ezt követi az „Elli Yeled Tov”, ami egy Hekselman szerzemény és megfigyelhetjük, milyen könnyedén szólalnak meg a zenészek által a legösszetettebb ritmikai ötletek is. A zenészek egyéni sound-ja, de a teljes zenekari hangzás is nagyon tetszik. Mindhármuk játéka letisztult, magabiztos, összetett, mentes a felesleges köröktől, minden okkal van ott és úgy, ahogy.

A harmadik az „Oberkampf” a sorban, ez Vinson műve; itt egy nagyon kellemes, kiegyensúlyozott és megnyugtató atmoszférát kreálnak a zenészek.

A negyedik „Upside” szintén Vinson kezei közül került ki és kelt életre a triónak hála. Gördülékeny, könnyed már az első pillanattól.

Ezt követi a „Scoville”. Ez egy újabb szín a zenei palettán, egy igazi tisztelgés Scofield előtt, Hekselman abszolút él is a lehetőséggel és a legmagasabb szinten nyújt szórakozást a hallgatónak.

A „Gocta” létrejöttéért Sanchez a felelős, rendkívül különleges hangszíneket vonultat fel Hekselman és Vinson, amiben nagy szabadsághoz jut a dob és a gitár egyaránt. Az eddig hallottak alapján ez a dal ragadt meg a legjobban.

Az utolsó előtti a sorban a „Firenze”, amiért újfent Sanchez felel; majd a „Will You Let It”, egy Hekselman ballada zárja ezt a nem mindennapi utazást.

Az egész album egy kiváló, minőségi zenei élmény volt a legelső pillanattól. Nem érzem túlzásnak kijelenteni, hogy az egyik legjobb új lemez élményem volt ez az elmúlt hónapokból. Ezúttal az sem ütött vissza, hogy voltak komolyabb elvárásaim a zenészek miatt; ettől többet nem is kínálhatott volna ez a lemez. Biztos vagyok benne, hogy többször hallgatós lesz, nagyon ajánlom mindenkinek.


Vinson, Hekselman, Sanchez: Trio Grande (2020, Whirlwind Recordings)

  1. Northbound
  2. Elli Yeled Tov
  3. Oberkampf
  4. Upside
  5. Scoville
  6. Gocta
  7. Firenze
  8. Will You Let It

Vissza a lemezhez