JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. február 17.
Mezei Szilárd: Nút2018. február 15.
Ágoston Béla: Percy Phone2018. február 12.
A BALKÁN JAZZ PROJECT2018. február 11.
Douglas, Jerry: What If2018. február 11.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
East2East: Forest Flower2018. február 10.
Ziegler, Pablo: Jazz Tango2018. február 10.
Downes, Kit: Obsidian2018. február 09.
Tálas Áron: Little Beggar2018. február 05.
Játék – 2018 február2018. február 04.
Lorber, Jeff: Prototype2018. február 04.
BJC, SoLaTi2018. február 03.
Zoller Attila emlékkoncert2018. február 03.

Nagyvilág

Nagyvilág - Füstülő erősítő és daloló közönség – Smárton trió koncertek Párizsban és Brüsszelben, avagy Sütő Márton beszámolója a Jazzma.hu olvasói számára

A Smárton trió 8 éves történetében először léptünk fel Párizsban és Brüsszelben idén novemberben. A koncertek a két város Magyar Intézetének közös szervezésében jöhetett létre.

suto-marton-parizsban.JPG


Párizsban a több nemzetiséget felsorakoztató Jazzycolors fesztivál keretében léptünk fel a Szerb Kulturális Intézetben, amely a Centre Pompidou-val szemben, a város szívében található. Ennek köszönhetően a közönség teljesen vegyes, csak pár magyar, pár szerb, a zöme francia volt. Brüsszelben a Magyar Intézet kiállító és koncerttermében játszottunk, melynek egyik falát egy XIV. századi várfal maradványai képezik. Ott többnyire magyar, és annál lelkesebb közönséggel találkoztunk. Jól beszélek franciául, így Párizsban az ő nyelvükön, Brüsszelben magyarul szólítottam meg a közönséget, mely mindkét koncerten különlegesen figyelmes és hálás volt, amit az is mutat, hogy nagyon sok CD-t vásároltak. Aztán persze ettünk-ittunk, Párizsban baguette, camembert, bordeaux-i (jó és olcsó) bor, Brüsszelben hasábburgonya, csokoládé és kemény sörök volt a menü. Cézanne kiállítást láttunk Párizsban, izgalmas hangszermúzeumot Brüsszelben.


a-smarton-trio-novel-egy-parizsi-kocsmaban.JPG


Párizsban mindenki sálat visel, így mi is kipróbáltuk az ottani divatot. Ott a koncert után elmentünk a híres jazz klubok utcájába, ahol egy kis időbe tellett, hogy észrevegyük, hogy Brian Blade, az egyik legjobb mai dobos, Hunor nagy kedvence játszik. Sikerült is belehallgatni és Hunor váltott is vele pár szót, s megerősödött az az érzésem, hogy Párizsban mindenből a legjobbat megtalálod.


smarton-trio-esti-fenyben.JPG


A mi koncertünkön a kölcsön erősítő ki lehelte lelkét az utolsó számban. Kis lekapcsolás után lehetett folytatni, befejezni a ráadással. Valószínűleg a csövek voltak öregek, kis égett szaga is volt, s az utolsó pár hangra végleg elnémult, de ennek ellenére (vagy ennek köszönhetően? ) nagy ovációt kaptunk a közönségtől. Brüsszelben az egyik szám konferálása átcsapott közönség énekeltetésbe, melyet nagy jókedv fogadott, bár a tritónusz hangközzel kicsit megszenvedtek.


smarton-trio-brusszelben.jpg


Összességében fantasztikus lezárása volt egy mozgalmas évnek az együttes részéről: Erdélyi turné, mr2 akusztik rádiókoncert, Smarton trio + 1 Remixes lemez megjelenés és bemutató koncert, különleges együttműködések Harcsa Veronikával, Juhász Gáborral, vetítő művészekkel... persze az emlékezetes kisebb állomásokkal együtt. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Izgalmas Lendületes Új Évet kívánok mindannyiunknak!

Sütő Márton – Smárton trió

www.smartontrio.com

Vissza az összes cikkhez