JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Nagyvilág

Nagyvilág - Füstülő erősítő és daloló közönség – Smárton trió koncertek Párizsban és Brüsszelben, avagy Sütő Márton beszámolója a Jazzma.hu olvasói számára

A Smárton trió 8 éves történetében először léptünk fel Párizsban és Brüsszelben idén novemberben. A koncertek a két város Magyar Intézetének közös szervezésében jöhetett létre.

suto-marton-parizsban.JPG


Párizsban a több nemzetiséget felsorakoztató Jazzycolors fesztivál keretében léptünk fel a Szerb Kulturális Intézetben, amely a Centre Pompidou-val szemben, a város szívében található. Ennek köszönhetően a közönség teljesen vegyes, csak pár magyar, pár szerb, a zöme francia volt. Brüsszelben a Magyar Intézet kiállító és koncerttermében játszottunk, melynek egyik falát egy XIV. századi várfal maradványai képezik. Ott többnyire magyar, és annál lelkesebb közönséggel találkoztunk. Jól beszélek franciául, így Párizsban az ő nyelvükön, Brüsszelben magyarul szólítottam meg a közönséget, mely mindkét koncerten különlegesen figyelmes és hálás volt, amit az is mutat, hogy nagyon sok CD-t vásároltak. Aztán persze ettünk-ittunk, Párizsban baguette, camembert, bordeaux-i (jó és olcsó) bor, Brüsszelben hasábburgonya, csokoládé és kemény sörök volt a menü. Cézanne kiállítást láttunk Párizsban, izgalmas hangszermúzeumot Brüsszelben.


a-smarton-trio-novel-egy-parizsi-kocsmaban.JPG


Párizsban mindenki sálat visel, így mi is kipróbáltuk az ottani divatot. Ott a koncert után elmentünk a híres jazz klubok utcájába, ahol egy kis időbe tellett, hogy észrevegyük, hogy Brian Blade, az egyik legjobb mai dobos, Hunor nagy kedvence játszik. Sikerült is belehallgatni és Hunor váltott is vele pár szót, s megerősödött az az érzésem, hogy Párizsban mindenből a legjobbat megtalálod.


smarton-trio-esti-fenyben.JPG


A mi koncertünkön a kölcsön erősítő ki lehelte lelkét az utolsó számban. Kis lekapcsolás után lehetett folytatni, befejezni a ráadással. Valószínűleg a csövek voltak öregek, kis égett szaga is volt, s az utolsó pár hangra végleg elnémult, de ennek ellenére (vagy ennek köszönhetően? ) nagy ovációt kaptunk a közönségtől. Brüsszelben az egyik szám konferálása átcsapott közönség énekeltetésbe, melyet nagy jókedv fogadott, bár a tritónusz hangközzel kicsit megszenvedtek.


smarton-trio-brusszelben.jpg


Összességében fantasztikus lezárása volt egy mozgalmas évnek az együttes részéről: Erdélyi turné, mr2 akusztik rádiókoncert, Smarton trio + 1 Remixes lemez megjelenés és bemutató koncert, különleges együttműködések Harcsa Veronikával, Juhász Gáborral, vetítő művészekkel... persze az emlékezetes kisebb állomásokkal együtt. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Izgalmas Lendületes Új Évet kívánok mindannyiunknak!

Sütő Márton – Smárton trió

www.smartontrio.com

Vissza az összes cikkhez