JazzMa

Friss Hírek

Monday Monday2024. május 20.
Névnaposok – Felicia2024. május 20.
AMP – 20242024. május 12.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Jan Garbarek Group 1992. október 27-én a PeCsában

Jan Garbarek 1992 szeptemberében vette fel az Oslo-i Rainbow Studio-ban az 1993 tavaszán az ECM által megjelentetett „Twelve Moons” című lemezét. Szokatlan módon azonban nem várta meg a CD megjelenését, hanem már 1992 októberében európai turnéra indult…

Ennek a „Twelve Moons” turnénak volt egyik államosa Budapest. A totál teltházas Petőfi Csarnokban (annyi jegyet adtak el, hogy csak állóhelyek voltak, amin a közönség egy része zúgolódott is…) mindenki nagy izgalommal várta Garbarek koncertjét, hisz a norvég szaxofonos isten azt megelőzően 1990 nyarán járt legutóbb Budapesten.

A bennfentesek azt is terjesztették, hogy jön vele két norvég (népdal) énekesnő, Agnes Buen Garnås és Mari Boine is. Sőt, azt is csiripelték a verebek, hogy igazi dobos jön velük a francia Manu Katché személyében.

Nos, ebből végül semmi sem lett (csak a lemezre kerültek rá…), viszont a jól bevált zenésztársak (Rainer Brüninghaus – zongora, szintetizátor, Eberhard Weber – elektromos bőgő, Marilyn Mazur – ütőhangszerek) mind itt voltak vele.

Ha jól emlékszem, akkor a „There Were Swallows…”-zal kezdtek, de elhangzott a két tételes „Twelve Moons”, sőt az „Arietta” is.

És mivel több ráadás számot is kellett nekik játszani, így természetesen elhangzott „nagy slágerük”, a közönségkedvenc „Witchi-Tai-To”.

Így aztán több mint kétórányi zene csendült fel az igen hálás közönség nagy-nagy örömére.

Én legalább is így emlékszem 22 és fél év távlatából…

Sajnos, mi sosem tettünk/teszünk el jegyeket, így semmit sem tudok a beszámoló mellé csatolni…

Persze, ha olvasóink közül más is ott volt a PeCsában, és másképp emlékszik (pláne van valami rekvizítuma (pl.: belépőjegy, vagy fotók!), akkor ne tétovázzon, hanem azonnal írjon és küldje el a képeket is!

Vissza az összes cikkhez