JazzMa

Friss Hírek

Monday Monday2024. május 20.
Névnaposok – Felicia2024. május 20.
AMP – 20242024. május 12.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Brecker Brothers a PeCsában 1994. május 18-án

A Brecker Brothers 1994 tavaszán járt először és utoljára Budapesten. Természetesen me and lovely wife Gabriella ott voltunk. Ráadásul tökingyen, mert a Beszélő kapott két tiszteletjegyet a koncert szervezőjétől, s minket delegáltak.

A Magyar Rádióból való 1993 tavaszi száműzetésem után –ha jól emlékszem Körmendi Feri ajánlásával jutottam el a Beszélőhöz. Mikor erre az emlékezetes koncertre sor került volna, már több mint fél éve publikáltam náluk. Többek között a „Rábeszélő” rovatban. Alább teljes egészében idézem az ott megjelent ajánlómat:

„A Brecker fivérek visszatérése

Koncertajánlat

Zene

Aki a jazz-funk, netán a jazz-rock kedvelője, feltétlen látogasson el május 18-án, szerdán este 20 órakor a Városligetbe. Ti. a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán világsztárok muzsikálnak majd a Krokodil Kft. szervezésében. A Brecker Brothers két főerőssége, a Philadelphiából a hatvanas évek végén New Yorkba költözött testvérpár, a trombitás Randy és szaxofonos öccse, Michael együtt most jön először hozzánk! Mert Mike a május 1-jei „sátoros” jazzbulin szerepelt Steps Ahead elődjével, a Stepsszel 1982-ben már járt Debrecenben. 1984-ben Randy volt a cívisváros vendége feleségével, a brazil zongorista Eliane Eliasszal. 1991 nyarán ismét a szaxis öcs jött, akkor, az MTK-pályára Paul Simonnal. Ha memóriám nem csal, a Brecker Brothers többi tagja közül a gitáros Dean Brown 1992 tavaszán a dobkirállyal, Billy Cobhammel fordult meg a mostani helyszínen. A fiatal fekete dobos, Rodney Holmes tavaly kétszer lépett fel a Petőfi Csarnokban, az év elején a magyar New York-i George Jinda „World News” együttesével, majd a nyáron a Zawinul Syndicate-tel. A billentyűs George Whitty és a basszusgitáros James Genus viszont most bizonyíthat először a magyar jazzrajongók előtt.
Randy és Michael 1975-ben alakította meg a Brecker Brothers Bandet, s a következő hat évben hat LP-t produkált – The Brecker Brothers (1975 – négy Grammy-jelölés!); Back to Back (1976); Dont’s Stop the Music (1977); Heavy Metal Be-Bop (1979); Detente (1981); Straphangin’ (1982). Tízévi szünet után 1992-ben állt össze ismét „a nagy csapat”, s a GRP gondozásában megjelent a Return of the Brecker Brothers című CD, melynek anyagával tavaly nyáron nagy sikerű európai turnét bonyolítottak le. Nincs kétségem afelől, nálunk is tomboló tapsvihar fogadja majd őket, amit magam is erősítek.”

Arra emlékszem, hogy délután hatalmas zápor áztatta Budapestet, így a rendezők bevitték a terembe a koncertet. Május közepéhez képest kánikula volt 30 Celsius körül, úgy hogy bent „hothouse” hatás volt. Akár fürdőruhában is lehettünk volt, akkora volt a gőz! És hát nem minden embernek volt kellemes szaga a környékünkön…

Mivel a Brecker Brothers „Out of the Loop” CD-jét csak 1994. szeptember 13-án jelentette meg világszerte a New York-i GRP kiadó, így nekem májusban mégcsak egy un. „advence cassette” jutott meghallgatásra. Utólag is köszönöm Tábori Ivánnak, mert így felkészülten tudtam menni a koncertre… Persze nemcsak a kazettát, hanem visszatérő CD-jüket, az 1992-es „Return of the Brecker Brothers”-t is többször meghallgattam. És milyen jól tettem, mert a CD első két nótájával, a „Song for Barry”-vel és a táncra csábító „King of the Lobby”-val kezdtek! Mozgott is ide-oda a tömeg rendesen. (Mondtam már, hogy az orrom nagyon érzékeny?) Utána Randy brother bemutatta a zenekart és elmesélte, hogy amit innentől kezdve játszanak, az már lassan két éve dobozban van, de az idén ősszel végre megjelenteti a GRP. (Akkor persze még nem tudhatta, hogy következő év elején a Grammy-díj kiosztón a CD nyer a „Best Contemporary Jazz Album” kategóriában, és ráadásként Michael Brecker „African Skies” című szerzeménye lesz a „Best Instrumental Composition”!)


brecker-brothers-out-of-the-loop.jpg

Vissza az összes cikkhez