JazzMa

Friss Hírek

Monday Monday2024. május 20.
Névnaposok – Felicia2024. május 20.
AMP – 20242024. május 12.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Free Spirits Siófokon

1994. július 20-án a John McLaughlin Trio lépett fel a siófoki szabadtéri színpadon.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a visszaemlékező Apáti János trombitás-zongorista évtizedeken keresztül volt tanára a helyi zeneiskolának. Ő alapította a siófoki jazztanszakot. Olyan tanítványok kerültek ki kezei közül, mint a trombitás Bényei Tamás (Hot Jazz Band), bátyja a tubás Bényei Tibor, valamint a dobos Csóré János! – A szerk.)

John McLaughlin gitározott, Joey DeFrancesco orgonán (Csóré Jancsi emlékei szerint, nem tudtak sehonnan Hammond B3-t szerezni, ezért egy olyan szintit szereztek neki, amin volt Hammond hangszín, hát Joey nem nagyon örült neki…) és trombitán játszott, Dennis Chambers dobolt.

Emlékeimben a gitáros játéka maradt meg leginkább. Hihetetlen virtuóz és invenciózus gitározást és "stenkert" hallottam. Korábban Oscar Peterson zongorajátékában éreztem hasonlót. McLaughlin villámgyors, briliáns futamai lenyűgöztek. Dennis Chambers dobos és Joey DeFrancesco orgonista és trombitás méltó partnerei voltak a világ egyik legjobb gitárosának.
Meg kell jegyeznem, hogy a közönség nem értette ezt a zenei stílust. Sajnos, többen is elmentek koncert közben. Ennek ellenére nekem a trió játéka óriási zenei élményt jelentett. Világklasszisokat hallhattam egy kis vidéki városban.

(Ehhez ismét csak zárójelben annyit tennék hozzá, hogy Apáti Jancsi 79 évesen is tisztán emlékszik a közel 22 évvel ezelőtt történtekre. Az csak szerénységére jellemző, hogy nem említette, egy triplatempójú 11 perces „All Blues”-zal kezdték a hangversenyt a szuper muzsikusok -habár az nem volt rajta a „Tokyo Live” című 1994 nyarán megjelentetett Verve CD-jükön, amit 1993. december 16-án és 18-án rögzítettek a tokiói Blue Note klubban-, aztán folytatták a „Limehouse Blues”-zal, a „’Round Midnight”-tal, és két olyan témával, ami viszont rajta van a „Tokyo Live”-on: a „Little Miss Valley”-vel és a „Vukovar”-ral. Persze sorolhatnám a többieket is, de nem teszem. – A szerk.)


the-free-spirits-tokyo-live.jpg

Vissza az összes cikkhez