JazzMa

Friss Hírek

Last Friday Night2024. május 10.
Névnaposok – Ármin2024. május 10.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Didier Lockwood a Debreceni Jazz Napokon 1995. július 15-én

1995. július 15-16. Csupán két napra zsugorodott a valamikor több napot megért Debreceni Jazz Napok.

Kilenc együttes több helyszínen lépett fel, miután egy előre beharangozott amerikai válogatott együttes lemondta a fellépést. Így aztán a nyolc magyar formáció mellet Didier Lockwood-nak és kísérő együttesének, az In Folio-nak örülhettünk. Lockwood nem volt ismeretlen a hazai rajongók előtt, mert a francia hegedűiskola kiváló képviselője már befutott világsztárnak számított az ismert Stephane Grappelli  mellett. Ismert dolog, hogy Grappelli már a harmincas években megteremtette Django Reinhard kortársaként híres jazzhegedű stílusát.

Lockwood zenekarának tagjait akkor még nemigen ismertük, kivéve a zongorista-zeneszerző Benoît Sourisse-t, aki Didier Lockwood abban az évben New York-ban amerikai muzsikusokkal felvett „New York Rendez-vous” című CD-jének nyitó számát (Juggling in Central Park) komponálta. (Egyébként ezt Debrecenben is eljátszották!)

didier-lockwood-new-york-rendez-vous.jpg

Mondhatnánk azt is, a kísérő zenekar tagjai számunkra ismeretlenek voltak. Igaz, csak a következő évben jelentették meg „In Folio” című debütáló CD-jüket.

in-folio.jpg

Azóta természetesen több zenekarban is fel-felbukkantak/nak. (Igen érdekes tény, hogy a Debrecenben fiatalon játszott ismeretlenül Bireli Lagrane gitáros, aki később több lemezen és fesztiválon is együtt lépett fel Lockwood-dal.)

A két Benoît (a zongorista Sourisse és a basszusgitáros Vanderstaeten) azóta számos formációban bukkant fel. De a szaxofonos Eric Seva és a dobos André Charlier is a jónevű francia muzsikusok közé tartozik.

Lockwood-ot 21 évvel ezelőtt már a  jazz Paganinijeként emlegették, hiszen a jazz szinte minden stílusát fel lehetett nála sorolni. Hallottunk tőle Bach és Vivaldi variációkat, lírai balladát, bluest ¾-ben, bossa novát. Nagyon értett a közönség nyelvén, illetve igyekezett a nézőtér minden korosztályát kielégíteni. Előszeretettel játszott kemény rockot is. Mindenesetre a kitűnő magyar együttesek mellett a jazz napok kiemelkedő koncertjét élvezhettük.

Vissza az összes cikkhez