JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A John Patitucci Quartet Nagykanizsán 1999. október 16-án

John Patitucci 1986 tavaszán járt először Magyarországon. Akkor Chick Corea Elektric Band-jében basszusgitározott. 13 és fél évvel később már saját együttesével kapott meghívást a Nagykanizsai Jazzhétvégére.

A helybeliek szívélyes invitálása ellenére sem tudtam leutazni, mert szombaton még egy vasárnapi műsort (Táskarádió) kellett összejátszanom, ha jól emlékszem, Neumann Gáborral… A stúdió egyébként este 8-tól állt rendelkezésünkre.

Viszont Patittuci-ék gépe pénteken délben landolt Ferihegyen. Mivel a nagykanizsai jazzeket éveken keresztül a Petőfi Rádióhoz, vagy inkább a Magyar Rádió Zenei Főosztályához tartozó Könnyűzenei Produkciós Iroda közvetítette, illetve vette fel, s mivel az ott dolgozó szerkesztők enyhén szólva is rühelltek engem, így ők (KPI) soha sem invitáltak engem Nagykanizsára…


07.jpg


Így aztán nagyon meglepődtem, amikor csütörtökön (1999. október 14-én) a KPI nagyon aranyos székely titkárnője, Csilla felhívott irodámban és kérte, hogy másnap délben menjünk ki feleségem gépkocsijával Ferihegyre (akkor jöttek Patitucci-ék) és vigyük ki magunkkal Pege Aladárt is, mert John nagyon szeretne vele személyesen is megismerkedni. Ali első (telefon)hívásomra csütörtökön ráállt, majd mielőtt pénteken 10 órakor elindultunk volna érte Budára, felhívott, mondván meggondolta magát. Mikor kérdeztem, miért, azt válaszolta, hogy ő sokkal nagyobb-híresebb bőgős, mint Patitucci, így nem kíváncsi rá. Jó mi? Így hát mi sem mentünk ki a reptérre, mert hogyan magyaráztam volna el ezt John-nak?

(Aztán 2002-ben kiderült, hogy az Amerikában élő magyar zongorista, Les Czimber (Czimber László), aki 1956-ban Budapesten együtt játszott az akkor mégcsak 17 éves Pegével, sokat mesélt róla kint Amerikában az 1980-as évek elején az ottani triójában játszó fiatal John Patitucci-nak. Ezért lett volna kíváncsi Patitucci Pegére. Ez a találkozó, mint a fentiekből kiderült, Pege hibájából elmaradt. Aztán 2003-ban meghívtam John-t, hogy legyen ő a Bartók Rádió párhuzamos bőgő és basszusgitár tehetségkutató versenyének tiszteletbeli zsűri elnöke!)

De térjünk vissza 1999 őszére!

A John Patitucci Quartet (John Patitucci – bőgő, basszusgitár, Mark Turner – tenorszaxofon, John Beasley – zongora, Horacio „El Negro” Hernandez – dob) az alábbi programot játszotta Nagykanizsán: (annyit azért elöljáróban elárulok, hogy a koncerten az első három szám az 1998-ban megjelent „Now” című CD-ről való volt, az est hátralévő részében pedig az 1999 augusztusában felvett, de csak 2000-ben megjelent „Imprint” című CD dalaiból játszottak)

1) John Patitucci: Now

2) John Patitucci: Out of the Mouths of Babes

3) John Patitucci: Hope

john-patitucci-now.jpg

4) John Patitucci: Postcard

5) John Patitucci: Joan

6) John Patitucci: Imprint

7) John Patitucci: Little Steps (ez egy 28 és fél perces jazz csúcsra járatás volt!)

8) Mongo Santamaria: Afro Blue (ez volt a ráadás szám, egy bőgő-dob duó!)

john-patitucci-imprint.jpg


Természetesen ezúttal is segítségemre sietett Mikola Marika a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Ház igazgatónője, aki megkérte munkatársnőjét scan-elje be és küldje el nekem a fesztivállal kapcsolatos anyagokat! Köszönöm mindkettőjüknek a segítséget!


01.jpg


02.jpg


04.jpg


06.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


20.jpg

Vissza az összes cikkhez