JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 16.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
GOLDMUND ÚJ ÚTJAI2020. február 10.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Tolstoy, Viktoria: Stations2020. február 04.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Landgren, Nils: Kristallen2020. február 03.
Játék – 2020 február2020. február 02.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Al Jarreau 2001. május 18-án a Márványteremben és 19-én a Budapest Kongresszusi Központban, Tzumo és Kőfalvi Csaba szemével

Megkértem Tzumo-t és Csabát, hogy mondjanak pár mondatot Al Jarreau-ról, mert Hárs Viktorral kiegészülve ők kísértek az énekeseket a döntőben, majd másnap az amerikai énekes kérésére ők is felléphettek a BKK-ban! Sajnos, Viktort nem értem utol…

Tzumo

Felejthetetlen élmény volt vele játszani 2001-ben, amikor az akkori Magyar Rádió Jazz-ének verseny győztesével, Boros Julival a Kongresszusi Központban énekelt. Telefonon sokat beszél róla nekem azóta is Les Czimber (Czimber László). Szinte ő vitte bele a jazzbe Al Jarreau-t a kezdetekben.

Az alábbi linket pedig Les Czimber küldte Amerikából!

https://www.youtube.com/watch?v=7VWO6029T2w&list=PLC58C0BD9DF5891F0


Kőfalvi Csaba

2001 januárjában Oláh "Tzumo" Árpi azzal hívott fel, hogy őt kérték fel Garai Attila Ének Tehetségkutató Verseny  kísérésére triójával, amiben a körülmények szerencsés konstellációjának köszönhetően én is közreműködhettem. (Na és mit gondolsz Csaba, ki kérte fel a Tzumo-t –akit akkor még Cumónak hívtak!-, hát persze hogy én! – A szerk.)

A történethez az is hozzátartozik, hogy az ezt megelőző  időszakban Árpival sokat játszottunk együtt, valószínű, hogy ez is közrejátszhatott személyem kiválasztásában.

Mikor tudomásomra jutott a díszelnök kiléte, Al Jarreau neve vegyes érzelmeket keltett bennem, ugyanis zenei irányultsága számomra inkább a pop jazz felől,--természetesen ismerve az elsőrangú muzsikustársait--volt ismeretes, mint inkább a straight jazz felől.

Mindez persze betudható volt az én tájékozatlanságomnak is.

A döntő után volt az első személyes kontaktusunk, amikor odajött hozzám és gratulált a játékomhoz, és tett egy-két technikai megjegyzést, ami meglepően ért, mivel egy zeneileg rendkívül szenzitív személy benyomását keltette bennem. Természetesen nagyon jó érzés töltött el, mikor megtudtuk, hogy a másnapi gálán velünk is szeretne játszani.

Úgy is lett.

Két számot játszottunk vele, nagyon jó volt, végig "követett" minket, együtt lélegzett velünk.

Nagy köszönettel tartozom Maloschik Róbertnek, az akkori szervezőknek (me and my lovely wife Gabriella, you know! – A szerk.), segítőknek és muzsikustársaimnak, Tzumo-nak és Viktornak, hogy ilyen lehetőséghez jutottam.


al-jarreau-es-a-cumo-trio.JPG


Vissza az összes cikkhez