JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Adam Bałdych (PL) feat. Tore Brunborg and the Helge Lien Trio (NOR) koncertje október 10-én az Opus Jazz Clubban (CAFe Budapest)

Ahogy azt augusztus 23-án megígértem, elkezdtem egy olyan a sorozatot, amelyben minden szerdán bemutatom Önöknek az idei CAFe Budapest jazzista fellépőit! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

cafebudapest2017.jpg


Mai témánk egy lengyel-norvég jazz összefogás nyomán tárul elénk!


adam-baldych.jpg


A 31 éves lengyel szuperhegedűs, Adam Bałdych (ejtsd: ádám báldih!) már 16 éves korában explodált. Szülőhazájában csodagyereknek kiáltották ki!

Az igazi áttörést azonban a 2010-es évek hozták meg a lengyel jazzmuzsikusnak: 2012-ben megjelent CD-je (Imaginary Room) hatására rendszeresen meghívták/hívják a legrangosabb európai jazzfesztiválokra.

2012-ben elnyerte a Jazz Forum „Fiddler and Hope” díját.

2013-ban szerződtette a német ACT kiadó.

Még abban az évben ő lett az első lengyel, aki elnyerte a legrangosabb német zenei díjat, az Echo Jazz Award-ot!

Második ACT kiadványa (The New Tradition), amit a világhíres izraeli zongorista Yaron Herman-nal készített, megnyitotta előtte az amerikai piacot is! Nem mellesleg 2014-ben ez lett Lengyelországban „Az év jazzlemeze”! (Egyébként hazájában 2013-ban és 2015-ben is FRYDERYK díjra jelölték! Chopin, you know!)

Erről így írt már 2014 áprilisában (a CD csak az év májusában jelent meg!) kritikusunk, Karosi Júlia:

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/baldych-adam/the-new-tradition/kritika/baldych-adam-the-new-tradition

Majd 2015 októberében az alábbiakat írta Adam Baldych következő CD-jéről Varga Bendegúz:

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/baldych-adam/bridges/kritika/baldych-adam-bridges

Aztán 2015. november 14-én mégsem a norvég Helge Lien Trio-val lépett fel Baldych az Opus Jazz Clubban, hanem a lengyel muzsikusokból álló Imaginary Quartet-tel. Erről egyik akkori gyakornokunk, Novák Nóri írta meg a véleményét:

http://www.jazzma.hu/hirek/2015/11/15/adam-baldych-imaginary-quartet-az-opus-jazz-clubban/

Az október 10-én hazánkban másodszor fellépő Bałdych-ot a fentiekben már bemutattam. Most jöjjenek a Budapestre először látogató norvégok!


helge-lien-trio.jpg


A 42 éves Helge Lien a szakma szerint a mai legjobb norvég jazz zongorista. Miután az 1990-es évek végén kézhez kapta diplomáját az Oslói Zeneakadémia Jazztanszékén, megalakította önálló trióját, melynek első CD-je (What Are You Doing the Rest of Your Life) 2001-ben jelent meg. Azóta a Helge Lien Trio további kilenc lemezt jegyez. Tehát az Opusban bemutatásra kerülő (augusztus 25-én megjelent) „Brothers” immár a jubileumi tizedik!

A trió ritmusszekcióját is jónevű muzsikusok alkotják: a bőgős Frode Berg (1971), aki klasszikus képzettségét felhasználva volt már az Oslói- és a Temperei Filharmonikusok nagybőgőse is. A dobos Per Oddvar Johansen (1968) a fjordok országának egyik legsikeresebb dobosa: eddig ötször nyerte el a Spellemannprisen-t, ami tulajdonképpen a norvég Grammy-díj!


tore-brunborg.jpg


A szaxofonos Tore Brunborg (1960) eddig „csak” háromszor kapott Spellemannprisen-t.


opus-jazz-club-logo-2.jpg


És akik eddig netán hezitáltak volna, hogy érdemes-e erre, az október 10-i Opusbeli koncertre elmenni, azok ne tétovázzanak tovább!

Vissza a hírekhez