JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 418. rész: Galbács István

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 156 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Galbács Istvánnál tartunk. 13 év alatt eddig 418 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Galbács István

galbacs-istvan.jpg

Budapesten született 1965. február 2-án.

Zenei tanulmányait 10 évesen kezdte a XX. Kerületi Állami Zeneiskolában, aztán a MÁV Szimfonikusok ütőhangszeres művészének, Novotny Tibornak volt 2 évig a tanítványa. Ö keltette fel a figyelmét a jazz iránt.

Játszott különböző amatőr jazz-rock és funky zenekarokban, közben Lakatos Pecek Géza növendéke is volt.

1988-tól máig tagja a Hot Jazz Bandnek.

Mellette 1 évig tagja volt a klarinétos-szaxofonos Marsall László quartetjének, amelyben Ursu Gábor gitározott és Fábián Géza dobolt, és amellyel felléptek a kecskeméti Bohém Jazzfesztiválon 1992-ben.

Azóta kizárólag a Hot Jazz Bandben zenél, amellyel eddig számos rádió és TV felvételük készült, közel húsz CD-jük jelent meg.

A dob mellett, a tradicionális jazz egykor kedvelt hangszerén, a washboardon, magyarul a mosódeszkán is játszik.

1994-ben a Salgótarjáni Országos Dixieland Versenyen az I. helyet szerezték meg, és még az évben a franciaországi Le Havre-ban rendezett Nemzetközi Armstrong Versenyen is I. díjat kaptak. Ettől kezdve rendszeres díjazottjai és vendégei külföldi versenyeknek, fesztiváloknak.

A zenekarral bejárta szinte egész Európát.

1999-ben fellépett az együttessel az Egyesült Államokban a kaliforniai Sacramento városában megrendezett Sacramento Jazz Jubilee rendezvényein, ahová azóta hatszor kaptak meghívást.

Sok más mellett olyan élvonalbeli jazzművészekkel került kapcsolatba és szerepelt együtt, mint például Wynton Marsalis, Leroy Jones, George Probert, Allan Wache, Peter Ecklund, Jake Hanna, Marc Fosset, Joe Murányi, vagy Dick Shanadan, a Charlie Barnet Big Band egykori dobosa.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez