JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Apáról fiúra: a Fekete család különleges koncertje a Muzikumban

Igazán családias volt a hangulat január 24-én este a Muzikum Bisztró színpadán, de most nem az újságírók által kedvelt hangulatfestő módon, hanem a szó szoros értelmében. Fekete István trombitás ugyanis négy fia kísértében muzsikált az Apák és fiúk című, Maloschik Róbert által kifundált koncerten.

A műsor első felében saját szerzemények csendültek fel, nagyrészt populárisabb jazz, profi előadásban. Az apukát ifjabb Fekete István gitáron, Zoltán basszusgitáron, János pedig dobokon kísérte. A Miles Davis-nek dedikált nótában az idősebb István több szerepet is magára vállalt: énekelt, fia gitárszólója alá akkordozott a zongorán, sőt még a saját improvizációja alá is, fél kézzel. A Jánosnak tett felhívására, miszerint nem lenne-e kedve egy kis beat-boxhoz, természetesen a „persze édesapám” volt a válasz; a koncert tele volt ilyen apró kedves és vicces momentumokkal, a közönség pedig vette a lapot. Leginkább az ifjabb Fekete István bontakozott ki fantáziadús improvizációival, de a többieket sem kell félteni: mindannyian kiváló muzsikusok lesznek. Ráadásként megjelent a legkisebb fiú is: Mátyás Michael Jackson dalokat énekelt és táncolt: „You Make Me Feel”, „Billie Jean” és egy Jackson Five nóta a Fekete Four előadásában. Ahogyan Maloschik Róbert is hangsúlyozta, az első rész végén megköszönve a produkciót: István nagyon büszke lehet a fiaira. De büszke lehet még arra a mintaszerű, harmonikus egységre, ami összejött a színpadon. A jó zenén túl humor, szeretet és szerénység, ami egy plusz élményt adott a publikumnak.

Plusz élményből egyébként még akadt: István kőbányai növendékei (t. i. a Kőbányai Zenei Stúdió tanára) is lenyomtak két nótát (Zoltán itt már trombitára váltott), aztán a tanár urak következtek. Hárs Viktor bőgős és Sramkó János dobos, Halper László gitárossal és természetesen Fekete Istvánnal kiegészülve belevágtak egy nagyon komoly Hendrix jazz blokkba, és a Beatles „Here Comes the Sun” átdolgozása is felcsendült. Kiderült milyen lett volna, ha Jimi annak idején belekóstol a hard bop-ba, Halper szólóiban ott voltak a jellemző hendrixes frázisok, bonyolultabb harmonizálással és ritmuskísérettel egészen egyedi élmény ezeket hallgatni.

Ezen a különleges estén a szerencsés közönség láthatta milyen az, ha valami apáról fiúra száll. Remek jazz, sok fiatal tehetség, jó hangulat; sokáig emlékezhet rá, aki ott volt.


1.jpg


2.jpg


3.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


10.jpg


9.jpg


4.jpg


6.jpg


7.jpg


5.jpg


8.jpg

Vissza a hírekhez