JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Szombat esti solymári vigasság

Solymári „kiküldött” (I’m just kiddin’, you know!) munkatársunk, Barcsik Géza képző- és fotóművész ezúttal egy olyan hétvégi koncertről tudósít, amely beleültetett a „fusion időgépbe”. Történt ugyanis, hogy az 1980-as évek elején annyira támogattam a Szegedről Budapestre "átnyergelt" East zenekart, hogy majdnem a Múzeum körúti lakásomba költöztek. (Mert épp kirúgták őket az előző albérletükből…) Felajánlottam nekik, hogy amíg nem találnak egy újabb pesti "kérót", addig én átköltözöm nagynénémékhez az Aradi utcába. Majd eltelt több mint negyed évszázad és a 2006-os Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutató Versenyen berobbant egy fiatal győri lány. Az azóta már kétgyermekes családanya, Kézdy Luca hegedű játékával nem csak engem ragadott magával, hisz ő lett a verseny Közönség-díjasa! – A szerk.

Nagyon jó volt a Varga János Project koncertje basszusgitár és billentyűs nélkül, de két perkással (Mády Kálmán és Cukalas Hristos), valamint a basszus szólamokat is helyettesítő, rendkívül képzett csellista, Sturcz András (Al DiMeola, Ian Anderson...) közreműködésével.

Természetesen a koncert "fénypontjának" a már két éve állandó tagnak számító, ragyogó formában játszó Kézdy Luca (Santa Diver, Nagy János Free Style Chamber Orchestra,...) bizonyult, aki méltó társa volt a születésnapját hálás és értő közönséggel ünneplő Varga Jánosnak (1956). Luca egyébként triójával (Santa Diver) az előző este az Opus Jazz Clubban (BMC) lépett fel telt ház előtt, Grencsó István vendégszereplésével.

A koncert előtt történelmi visszapillantás hangzott el Szurcsik József Derkovits- és Munkácsy-díjas képzőművésszel, akinek pályája együtt indult Szegeden az akkor alakuló East zenekarral. Az ős-Eastet Varga János mellett a dobos Király István képviselte még, aki a VJP oszlopos tagja, a nyugodt erő...

A több mint két órás koncert egy akusztikus és egy kevésbé akusztikus részből állt. A második rész a keményebb, elektromos gitárral előadott jazz-rock  "slágereket" jelentette (India, Power of Love, Respect for Masters...). A Mahavishnu Orchestra zenei világát továbbgondoló és éltető zenekart nem nagyon engedte a kiváló solymári közönség a színpadot elhagyni, de több ráadás után, emlékeim szerint éjfél után ez is sikerült...

Nagyon jó volt látni és hallani, hogy a fiatalabb generáció milyen jól tud együtt játszani az idősebb gurukkal, akik -mint Varga János- biztosan örömmel adják át azt a megélt, letisztult, bölcs tudást, ami csak közös alkotással, zenéléssel továbbörökíthető.

Köszönjük és egészségben eltöltött, alkotásban gazdag éveket kívánunk a zenekar névadójának!


szurcsikvarga03.jpg


-dsc0043.jpg


-dsc0215.jpg


-dsc0145.jpg


-dsc0152.jpg


-dsc0185.jpg


-dsc0194.jpg


-dsc0371.jpg


-dsc0390.jpg


-dsc0432.jpg


-dsc0440.jpg


-dsc0445.jpg


-dsc0447.jpg


-dsc0456.jpg


-dsc0480.jpg


-dsc0489.jpg


-dsc0520.jpg


-dsc0562.jpg


kiralyistvan2.jpg


kiralyistvan.jpg


cristos.jpg


cukalashristos1.jpg


cukalashristos3.jpg


mady.jpg


madykalman05.jpg


madykalman02.jpg


sturczandras04.jpg


sturcz05.jpg


sturcz07.jpg


duo2.jpg


duo.jpg

Vissza a hírekhez