JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Az idei Pernye András-díjas Pallai Péter legújabb műve

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban ezen a héten kivételesen pénteken és szombaton is üzemel!!!

2014. FEBRUÁR 28-án, PÉNTEKEN 20.00 órai KEZDETTEL a JERRY BERGONZI QUARTET- tel (USA) örvendeztetjük meg a nagyérdeműt.


jerry-bergonzi.jpg


Jerry Bergonzi pályája a ’70-es évek végén a kor egyik legkeresettebb formációjában, Dave Brubeck zenekarában indult.  Habár az ekkorra már nagykorú „Take 5” klasszikust még előde, Paul Desmond szerezte, a világon legtöbbet el- és előadott melódiát (??? – A szerk.) Jerry Bergonzi is számtalanszor előcsalogatta hangszeréből. Sikerét, hírnevét azonban nem ennek, sokkal inkább a Coltrane-i hagyományt tiszteletben tartó, ám onnan előre lendülni is képes, saját útját kereső játékának köszönheti.

Bergonzi a ’80-as évek végén visszatért saját szülő- (és megannyi más világklasszis alma matereként is szolgáló) Boston városába, ahol saját neve alatt jelentette meg lemezeit. A korongokat a kontinensen kívül Európába is nagy sikerrel exportálta. Ekkoriban saját együtteseivel játszott: a Con Brio kvartettel, a Trio Gonzzal. Amikor Mike Brecker fiatal zongoristája, a mostanra világklasszissá lett Joey Calderazzo 1990-ben elkészítette első saját lemezét a Blue Note-nál, akkor Brecker és Branford Marsalis mellett Bergonzit hívta meg a fúvós szekcióba.

Bergonzi lendületes előadásmódja azonnal meggyőzte a Blue Note-ot is, így a következő évben már saját, „Standard Gonz” című lemezén dolgozhatott.  Ezzel együtt máig közel harminc lemezt készített. A legutóbbi épp tavaly, „By Any Other Name” címmel jelent meg, melyen a tengerentúli kritikusok által a „zenészek zenészének” is aposztrofált fúvós olyan sztenderdeket szólaltat meg, mint a „Giant Steps”, a „Bye Bye Blackbird”, vagy a „Joy Spring”. Intellektusban gazdag, ugyanakkor játékos, határokat feszegető gondolkodásmódjáról képet ad, hogy a  felsorolt dalok az albumon eredetileg „PG 2013”, Of A Feather” és „Sprung” néven futnak. Habár a nemzetközi kritikusok az albumot elsősorban „komoly jazzhallgatóknak” javasolják, a hazai közönségnek nem kell tartania végeláthatatlan szólóktól, hiszen a tenorszaxofonját ezernyi féleképpen megszólaltatni képes művész számos régebbi, könnyedebb szerzeménye közül is szemezget majd az esten.

Tagok: Jerry Bergonzi – tenorszaxofon, Carl Winther - zongora, Dave Santoro – bőgő, Andrea Michelutti – dob.


2014. MÁRCIUS 1-én, SZOMBATON 20.00 órai KEZDETTEL a CSEKE GÁBOR - SZANISZLÓ RICHÁRD DUÓ muzsikájában gyönyörködhetnek.


cseke-small.png


CSEKE GÁBORt (zongora), akit a Harmónia Műhely törzsközönsége saját triója élén, valamint Tóth Viktor és Bolla Gábor régebbi együtteseinek tagjaként szeretett meg, de a Budapest Jazz Orchestra-nak, majd ezt követően a Modern Art Orchestra-nak is egyik kulcsemberévé vált. Hallatlanul sokoldalú zenész, aki tavaly óriási sikerrel szerepelt Nagy Jánossal a kétzongorás Yamaha fesztiválon Londonban. Játszott Dave Liebman-nel és Peter Erskine-nel is.


szaniszlo-richard.jpg


SZANISZLÓ RICHÁRD kiváló vibrafonos, legeredetibb jazz-zenészeink egyike. Ez az autodidakta, de talán épp ezért roppant eredeti zenész számos hazai és külföldi versenyen volt döntős vagy különdíjas, mint hangszeres szólista, vagy zeneszerző. Azóta marimbával, szintetizátorral és kromatikus szájharmonikával bővítette kelléktárát. Trió lemeze az Egyesült Államokban jelent meg. Neve viszonylag ismeretlen a beavatottak körén kívül, mert vidéken él, noha az amerikai lemezvállalat, a Soron már felfedezte magának, ami szomorú képet nyújt saját kis jazzvilágunkról. Kettőjük együttes muzsikája a meditatív, finom zenei gyönyöröktől a szenvedélyes modern mainsteam-ig terjed.

SZERETETTEL VÁRJA ÖNÖKET A HARMÓNIA JAZZMŰHELY! (KEREKES GYÖRGY ÉS PALLAI PÉTER)

Vissza a hírekhez