JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Hajdu Klára Quartet a Jókai Klubban

Március 9-én az idén tíz esztendős Hajdu Klára Kvartett volt a Jókai Klub vendége. A koncert gerincét a Chet Baker tribute-lemezük dalai adták, de felcsendültek saját kompozíciók és más standard-ek is.

Ismerem az ilyenkor szokásos fanyalgó kérdést, hogy mi értelme van ma standard-eket játszani – annyit tudok mondani, hogy be kell ülni egy Hajdu Klára koncertre, és világos lesz a válasz. Kivételes élmény meghallgatni, hogy a mai modern, fiatal jazz generáció hogyan gondolkodik, hogyan muzsikál, hogyan nyúl 30-40 éves dalokhoz, hogyan emeli át ezeket könnyű kézzel a mába. A Hajdu Klára Kvartett számára a standard-ek világa egy keretjáték, ahol mindenki tudja, miről van szó – és ezután kezdődik a show.

A show, ahol egy fantasztikus énekesnő azonnal megtölti a színpadot, és az ártatlan néző nem is tudja, mit tegyen, lehunyt szemmel hallgassa a csodás éneket, vagy nagyon is kinyissa a szemét, és gyönyörködjön a látványban – Klára, megkérdőjelezhetetlen hangi adottságain túl elképesztően csinos is...:)

Megtisztelő feladatom volt ezen az estén a koncert keverése, így benne lehettem az előadás boszorkánykonyhájában. Ahogyan ez a lány énekel... az jutott eszembe róla, hogy az énekesmadarak ilyenek. Igen, úgy énekel, mint a madarak, azzal a természetességgel, azzal a könnyedséggel, egyszerűen csak árad belőle a dal, és azért szól minden olyan kristálytisztán, mert a dal úgy van, és nem lehet másképpen énekelni.

A kvartett másik három zenésze, a három imposztorok, na, ez egy külön fejezet. Oláh Krisztián zongorista, Soós Márton bőgős és Hoff Marcell dobos – mint egy ultiparti, komolyan, a színpadon... Röpködnek a zenei poénok – ebben Krisztián a legnagyobb mester, minden gátlás nélkül bejátszik minden viccet, ami éppen az eszébe jut, a többiek meg persze kontráznak rá... Ha már ulti, akkor végigviszem a metaforát; Krisztián durchmarsra játszik, ez világos, Marcell játéka a piros ulti, Marci meg a rebetli mestere – nem hiszed el, és mégis megcsinálja. Mindhárman mesterei a hangszerüknek, érzékeny, virtuóz és nem utolsó sorban jókedvű muzsikusok.

Aki nem ultizik, persze annak is nagyszerű estéje volt a Jókai Klubban, a másfél órás setlist után még visszajött a zenekar egy „Summertime” átirattal, mondván, hogy legyen már végre jó idő – és azt hiszem, sikerült is.

Köszönjük, Hajdu Klára Kvartett...!


img-0478.jpg


img-0453.jpg


img-0508.jpg


img-0522.jpg


img-0533.jpg


img-0540.jpg


Vissza a hírekhez