JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nézőcsúcs az Alba Regia Feszt 2019-en – 2019. augusztus 1. és 3. között nagy érdeklődés mellet zajlott le a székesfehérvári jazzfesztivál – II. rész

A nagy múltú fesztivált hosszabb szünet után 2014-ban keltették életre Vörös Tamás és Mits Gergely basszusgitárművészek és tanárok. Vörös Tamás a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium és Kollégium művészeti igazgatója, Mits Gergely pedig a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékét vezeti. Oktatói pályájuk sikerességét semmi sem bizonyítja jobban, hogy a hazai sztárok nagy számban ezekben az intézményekben (is) tanulhattak. Azóta minden évben a magyar jazz legjobbjai és külföldi sztárok kapnak bemutatkozási lehetőséget a gyönyörű helyszíneken. Többek között már szerepelt a fesztiválon külföldi vendégként Birléli Lagrène, Richard Bona és a Dirty Loops is. Az idén hazai művészek muzsikáltak, világszínvonalon. A nyolcvanéves Deseő Csabától a fiatal generáció zseniális zenekaráig a Mörkig, minden fellépő elkápráztatta a közönséget. A pénteki esős nap ellenére nézőcsúcsot döntött a fesztivál. Sajnos, a pénteki eső miatt a kezdő koncert elmaradt sokak sajnálatára. A D.A.S. Trio tagjai a legfiatalabbak generáció rendkívül tehetséges képviselői, rengeteg díjat, elismerést kaptak, sajnos nem tudták most bemutatni műsorukat. Nehéz megállni, hogy ne hosszabb méltatást írjak néhány koncertről, de csak néhány mondatban szeretném feleleveníteni kronologikus sorrendben a programot.

2019.08.02.

A pénteki napra sajnos igaz lett az előrejelzés, valóban zuhogó eső fogadta a korán érkezőket. De a szervezők nem adták fel, „Ének az esőben” című programot hirdetve csak az első koncertet mondták le (D.A.S. Trio), minden további program meg lett tartva.

Vörös Janka lemezbemutató koncertje a még el-eleredő eső ellenére is szép számú közönség előtt zajlott. A kislányos Janka Székesfehérváron élő énekesnő, tanár és anyuka, sokak mellett Szigeti Zsófia (Shaibo) énektanára, aki neki köszönte pályaválasztását. Rengeteg siker igazolja tehetségét, most második szólólemezének bemutatója kapcsán lépett fel a Vörös Janka NewSeries élén. Rendkívül gazdag, tökéletesen kidolgozott vokálok, a looper-nek köszönhető többszólamúság, friss mai hangzás és hatalmas, magával ragadó dinamika jellemezte második lemezanyagát is. Gitáron Fövenyi Máté, dobon Gudics Marcell és Gudics Martin basszusgitáron a zenekar tagjai, de Martint most Szász Csaba helyettesítette.


-dsc0127.jpg


-dsc0142.jpg


-dsc0146.jpg


-dsc0147-1.jpg


-dsc0165.jpg


-dsc0174.jpg


Eva Muck triója volt a következő bemutatkozó. A trióban Márkosi József játszott billentyűs hangszereken (legendákon is: Yamaha DX7 és MOOG), valamint a fiatal tehetség Kocsis Dániel dobolt. A fiatal zenekar vendége Muck Ferenc, Éva édesapja volt. A műfaj nagy öregje rengeteg produkcióban vált ismerté, a jazz minden ágában otthonosan mozog, fantasztikus szerzemények fűződnek a nevéhez. Szoprán- és tenorszaxofonon is hallhattuk. Muck Éva egészen fantasztikus basszusgitározást mutatott be édesapja kísérőjeként és saját szerzeményeinek tolmácsolójaként is. A számok a „Bassology” című lemezén hallhatók a Queen of Strings nemzetközi női basszusgitárverseny kétszeres győztesétől.


-dsc0211.jpg


-dsc0204.jpg


-dsc0206.jpg


-dsc0207-1.jpg


-dsc0210.jpg


-dsc0233.jpg


Az esős péntek zárókoncertjét az ország legígéretesebb, zeneileg beskatulyázhatatlan formációja adta. A Mörk négy fiatal, zseniális zenész találkozásából született megfejthetetlen csodát hoz létre. A38 hajó utáni koncertjüket hallva Frank Zappa, Prince és Joe Zawinul határtalan zenei világa ugrott be és most másodszor is erre jutottam. Olyan fokú tehetség és szakmai tudás sűrűsödik ebben a projektben, ami lehetővé teszi a kompromisszumok nélküli varázslást. Az ehhez társuló szakmai és emberi alázat ezen a szinten már szinte természetes és a közönség ezt értékelte is. A tizenéves lányoktól kezdve a Zichy-liget hobójáig mindenki áttáncolta a kissé sáros helyszínen a koncertet és a 11 órai csendrendeletet „megsértve”, éjfélig tartott a rituálé. Aki le szeretné ejteni az állát és zenei, közösségi csodára kíváncsi, menjen Mörkre. A tagok: Zentai Márk – ének, billentyűk, elektronika, ifj. Novai Gábor – billentyűs hangszerek, Szeifert „Jason” Bálint – basszusgitár, vokál, Szabó Dániel Ferenc – dob, vokál.


-dsc0241.jpg


-dsc0259-1.jpg


-dsc0264-1.jpg


-dsc0273.jpg


-dsc0287.jpg


-dsc0288.jpg


-dsc0358.jpg


-dsc0382-1.jpg


-dsc0420-2.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez