JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

2. Sárkányszelídítő Jazz Napok - 2019. Augusztus 2-3-4. - Esztergom, Szentgyörgymezői Olvasókör

Vasárnap véget ért a 2. Sárkányszelídítő Jazz Napok Esztergomban. A három napos rendezvényen összesen 10 koncertet hallgathatott meg a közönség a Szentgyörgymezői Olvasókörben. A főszerep idén is a zenéé volt, nem társítottuk semmilyen gasztronómiai, kulináris élvezettel. Folytattuk azt a tavaly megfogalmazott célkitűzésünket, hogy ez a fesztivál tényleg a jazz zenéről, a jazz zenészekről szóljon, vállalva a következményeket, hogy rendezvényünk csak a zenét igazán szerető, de legalábbis ezen műfaj iránt nyitott, a zenekultúra iránt érdeklődő közönséget fogja vonzani. Mindezek tudatában elégedettek lehetünk azzal, hogy a délelőtti és délutáni előadásokon a három nap alatt közel 300 vendég fordult meg. A családias légkör ellenére idén is sikerült megidéznünk a nagyobb fesztiválok hangulatát, amihez nagyban hozzájárult az Olvasókör egy jelentős évközi beruházása, mellyel egy remek hangulatú fedett színpadot épített az intézmény udvarára. Így már a hirtelen elvonuló zivataroktól sem kellett tartanunk. A koncertsorozaton, összesen 10 zenekar - ebből 2 gyermekzenekar -, közel 50 zenész lépett fel péntek délutántól vasárnap estig. Szombaton és vasárnap délelőtt gyermekeknek szóló jazz koncerttel és kreatív kézműves foglalkozásokkal fogadtuk a látogatókat. A koncertek két helyszínen zajlottak, az Olvasókör udvarában felállított színpadon, illetve az intézmény nagytermében. Törekedtünk a minél változatosabb műsor összeállítására mind stilisztikailag, mind a zenekarok hangszerösszeállítása, illetve mérete tekintetében. Intim hangzású triótól a nagyzenekari hangzást idéző septet-ig minden felállást hallhattunk. A tradicionális jazzhangszereken kívül – dob, bőgő, zongora, gitár, szaxofon, ének – olyan érdekességekkel is találkozhatott a közönség, mint a vibrafon, EWI szaxofon szintetizátor, különféle ütőhangszerek és olyan a jazz-ben ritkábban előforduló szólóhangszerekkel, mint a harsona, fuvola, vagy a szárnykürt. Stílusok tekintetében képviseltette magát a klasszikus vokális jazz, a modern mainstream, a fúziós jazz-rock, az afro cuban jazz, a jazz-funk és a szabadzene egyaránt.

Péntek este Czirják Csaba triója (Czirják Csaba, Bögöthy Ádám, Czirják Tamás) nyitotta a Jazz Napokat. Egy kivétellel Csaba szerzeményeit játszották, melyekben néha a fúziós jazz-rockos elemek, néha a bartóki népzenei hagyományok kerültek előtérbe. Gyönyörű, dinamikailag is nagyon széles spektrumú varázslatos zenei "beszélgetést" hallhattunk.


czirjak-csaba-trio.jpg


A tavalyi jazz napokkal ellentétben idén mi szervezők is a színpadra álltunk, Vörös Niki, Strausz Eszter és a Red Stones Quartet koncertjén, olyan kiváló zenészekkel, mint Szaniszló Richárd (vibrafon), Bögöthy Ádám (bőgő) és Jeszenszky György (dob). Olyan saját kompozíciókat és hangszereléseket mutattunk be, melyeket ritkán, vagy még egyáltalán nem hallott tőlünk az esztergomi közönség. Nagyon energikus koncert és egyben bensőséges zenei élmény volt számunkra.


red-stones.jpg


A szombat délutáni program a Váczi Eszter & Quartet (Váczi Eszter, Gátos Iván, Schneider Zoltán, Gátos Bálint, Kovács Zsolt) koncertjével kezdődött, amely egy érzelmekkel gazdagon átszőtt intim zenei világba kalauzolt bennünket.


vaczi-eszter.jpg


Ezután egy kis szabadzene következett a nagyteremben, melyet a Kiss Against Peace (Kováts Gergő, Ajtai Péter, Porteleki Áron) zenekar prezentált. Előadásuk egy sodró, emocionális, energikus és közben követhető folyamat, tulajdonképpen önként választott érzelmi manipuláció volt.


kiss-against-peace.jpg


A szombat estét a Révész Richárd Latin Trió (Révész Richárd, Vermes Gábor, Czibere József) Urbán Orsival kiegészülve egy lendületes koncerttel zárta, melynek során ízelítőt kaptunk a teljes latin világ vérpezsdítő zenekultúrájából. Richárd virtuóz zongorajátéka, Orsi magával ragadó énekhangja, és a ritmusszekció izgalmas párbeszéde felejthetetlen élményben részesítette a közönséget.


revesz-richard.jpg


Vasárnap délután először Márkus Tibor és az Equinox Septet (Eszes Viktória, Molnár Enikő, Zana Zoltán, Elek István, Márkus Tibor, Csuhaj Barna Tibor, Jeszenszky György) lépett színpadra. A koncertnek egyedi színezetet adott, hogy a zenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, így a megszólaltatott darabok között egyaránt hallhattunk régebben született, illetve friss kompozíciókat, hangszereléseket. Márkus Tibor nagyon változatos és intenzív zenei világából kaptunk egy kis ízelítőt, melynek során hatalmas zenei íveket járt be zenészeivel.


equinox.jpg


Ezután egy zenei különlegesség következett, a Dés András Erdőkerülő Quartet (Ávéd János, Fenyvesi Márton, Szandai Mátyás, Dés András) előadásában. A koncertet a spontaneitás és a kockázatvállalás jellemezte, melyet a megkomponált részek és a szabad improvizációk harmonikus egyensúlya, és négy kiváló zenész zenei párbeszéde tett igazán felejthetetlenné.


des-1.jpg


A 2. Sárkányszelídítő Jazz Napokat Subicz Gábor zenekara a Subtones (Subicz Gábor, Kiss Flóra, Jónás Vera, Benkő Dávid, Csókás Zsolt, Fonay Tibor, Csízi László) zárta. Zenéjüket a változatos kompozíciók, izgalmas hangszerelések és fiatalos, lendületes improvizációk jellemezték. Hatalmas hangulatot teremtve zárták ezt a három napos rendezvényt.


subtones.jpg


Az esti programokon kívül szombat és vasárnap délelőtt gyerekeknek szóló jazz koncertekkel, valamint kézműves foglalkozásokkal vártuk a fiatal érdeklődőket.

Szombaton a Kokopelli Jazz Matiné (Vörös Niki, Strausz Eszter, Varga Nóra, Sélley Szabolcs, Vörös László, Oláh Zoltán, Cseh Balázs) koncertjén a gyerekek Miles Davis és Charlie Parker meghangszerelt szólóit hallgatva tekerhették a játék-palacsintát, vagy húzhatták a spárga-gombolyagokat.


kokopelli-jm.jpg


kezmuves.jpg


Vasárnap pedig a Bolba Éva és a JAZZterlánc (Bolba Éva, Szili Róbert, Bera Zsolt) adott egy vidám, nyárias hangulatú interaktív koncertet, melyen a gyerekek gyönyörű akkordfűzésekre, és változatos harsonaszólamokra táncolhattak.


bolba-eva.jpg


A 2. Sárkányszelídítő Jazz Napokat a szervezők egyöntetűen sikeresnek találták. Ezúton is szeretném megköszönni a fellépő művészeknek, hogy felkészülten érkeztek és a száz százalékot nyújtották, a közönségnek a nyitottságot, és hogy figyelmes, értő füllel hallgatták a koncerteket, valamit a szervező csapat minden tagjának az odaadó, fáradhatatlan munkáját!

Vissza a hírekhez