JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JAZZ A KISPESTI VIGADÓBAN

Jónás Rezső, az első Belvárosi Jazz Verseny ötletgazdája és szervezője, most a XIX. kerületben, elsősorban Puskás Öcsi szülőföldjeként ismert Kispesten indít egyelőre havi rendszerességgel jelentkező koncertsorozatot. Csütörtökön a Kispesti Vigadó első vendége az új Oláh Kálmán Trio lesz.

01-57.jpg


Kispestet, az egykor önálló megyei várost, 1950. január 1-jével számos más főváros környéki településsel együtt Budapesthez csatolták. A múlt század elején épült Kispesti Vigadó, a kultúrházzá minősített, jobb sorsra érdemes épület, ahol talán még Puskás Öcsi is fröccsözött, a 80-as évektől a lassú lepusztulás felé indult. Régi fényének visszaszerzéséhez történt kísérlet, az ezredforduló után Kispest és a Wekerle-telep kulturális igényeit szolgáló színházi társulat is próbált gyökeret verni itt, kevés sikerrel. Pedig a metró harmadik vonalának kiépítése után a belváros és a kerület között gyors és közvetlen kapcsolatának köszönhetően, másrészt a település erre alkalmas jellegének következtében a főváros itt jelölte ki a dél-pesti városközpont helyét. Most úgy tűnik, a halódó Kispesti Vigadóba visszaköltözik az élet, az előzményekről és a folytatásról a most csütörtökön induló, egyelőre havonta egyszer megrendezésre kerülő sorozat megálmodójával, művészeti vezetőjével, Jónás Rezsővel beszélgettem.


02-57.JPG


Józsefvárosi őslakosként, hogy kerültél Kispestre?

Másfél évig tanítottam Londonban, és szerződésem lejártáig két fiam is ott tanult. Mikor hazajöttünk kiderült, itthon több középiskolában nem fogadták el a kinti gimnáziumi évet, ezért kerestünk egy olyat, ahol kedvezően számították be a londoni tanulmányokat, és a fiaim itt, a Képzett Polgárságért Alapítvány által működtetett iskolában befejezhették a gimnáziumot. Véletlenül találtam rá erre a gimire, amely később egyre több, szakszóval illetve speciális nevelési igényű fiatalnak adott esélyt az érettségihez. Ide először képzőművész, aztán zenész gyerekek kerültek, legtöbbjük a Snétberger Központból, és most már pár élsportoló is itt tanul. Az oktatás személyre szabott, a szolfézs órákhoz, zenekari próbákhoz, és az utóbb említetteknél az edzésekhez, versenyekhez igazodik, arra fókuszálva, ami a gyereknek a legjobban megy, de azt is fejleszteni kell nyilván, ami a legrosszabbul. Például, a matek órák időpontját egyeztetik a diákkal, de a megbeszélt időpontban ott kell lennie, mert különben hamar az intézményen kívül találja magát, és elveszti az esélyt a továbbtanuláshoz a művészeti egyetemeken is nélkülözhetetlen érettségi megszerzéséhez. Közben összehaverkodtam az igazgatóval, Kajos Lászlóval, aki nagyon nyitott emberke, és természetesen jazz zenészként fokozatosan emeltem ki beszélgetéseink során a műfaj a világ kulturális életében betöltött jelentős szerepét. Mivel Londonban egy hasonló típusú iskolában tanítottam másfél évig, és ebben az oktatási rendszerben szerzett tapasztalataim felkeltették érdeklődését, egy-két évre rá megkeresett, mert szüksége volt egy olyan emberre, aki össze tudja ezeket a gyerekeket fogni, tud a nyelvükön beszélni, és tudja őket zenetörténetre és elméletre, valamint zongorára tanítani, korrepetálni. Nos, ez lettem én. Azóta együtt dolgozunk, ebből kialakult egy olyan terv, ami már lassan megvalósul.

Ennek a tervnek a része a csütörtökön induló koncertsorozat is?

Igen, az igazgató a kultúrát és az oktatást jó ideje egybe akarta vonni. Miután tavaly az önkormányzattól megkapta a nyolcvanas évekig nagyon jól menő helynek számított Kispesti Vigadó üzemeltetési jogát, és megnyertünk egy pályázatot az NKA-tól, erre lehetőség nyílt. Terveink szerint későbbiekben a jazzen kívül a jelenleg szervezés alatt álló klasszikus és népzenei koncertek is beindulnak majd. Az oktatással úgy szeretnénk összevonni a koncerteket, hogy azokon nem csak a zenész diákok vállalhatnak feladatot. A rátermettek konferálhatnak, és moderálhatják a fellépőkkel a két részes koncert szünetére tervezett beszélgetést, a többiek akár megfesthetik, vagy más formában rögzíthetik élményeiket. Egyébként, a Vigadó mögötti modern épületben üzemelő iskolában profi módon felszerelt stúdió van, ahol a keverőpulton hangmérnöki ismereteket szerezhetnek, felvételeket készíthetnek, és az interneten továbbíthatják is a munkáikat.

Mely ágazatokat favorizálod művészeti vezetőként?

Aki ismer, tudja, mindenevő vagyok. A fősodor mellett képviselve lesz a latin, a fúziós, akár az avantgárd irány is. Az első pár koncert trióra lett élezve. Később lesznek nagyobb létszámú zenekarok, a színpad bírja, akár nagyzenekarok is felléphetnek. Ennek persze anyagi vonzata is van.

Technikai kérdés, a dob szállítása nehézkes, a zongoráé szinte lehetetlen…

Kajos László igazgatónak is ez volt az első kérdése. Jelenleg ugyan csak egy elektromos zongorával rendelkezünk, de inkább legyen egy tisztán szóló elektromos hangszer, mint a célra alkalmatlan akusztikus. Jövőre remélem lesz zongoránk, és a dobfelszerelés beszerzésével is megbízott. Igyekszünk minél előbb kedvezőbb feltételeket biztosítani a zenészeknek, hogy örömmel jöjjenek ide.

Miután egy ideje itt tanítasz, végeztél a helyiek körében egy kis közvélemény kutatást, van-e egyáltalán igény ezekre a programokra?

Úgy tűnik, igény van rá. Ez egy jelentős lélekszámú kerület, ahová mára nagyon sokan költöztek a város legkülönbözőbb részeiből. Szeretnék ők is helybe kapni a kulturális eseményeket, ahogy a belvárosi lakosok. A kispestieknek eddig utazni kellett a koncertélményért, most megfordítottuk, a zenészek fognak utazni Kispestre, és reméljük, egy-egy koncertre a belvárosból, és a budai kerületekből is érkeznek jazzrajongók. A helyszín tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, a hármas metró Határ úti végállomásánál induló 50-es villamossal négy megállót kell menni. A koncertek hétkor kezdődnek, és kilenc körül befejeződnek, úgyhogy a visszaúttól sem kell aggódni.


03-54.jpg


A Tanext terasz koncertsorozatának első fellépője november 22-én, csütörtökön az Oláh Kálmán New Trió! (Oláh Kálmán – zongora, Orbán György – bőgő, Serei Dániel – dob).

Cím: Kispesti Vigadó – XIX., Fő utca. 22.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez