JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Novan Experiment – XXI. századi szobakoncert a Fonóban

A Fonó hagyományaihoz és céljaihoz hűen a népzenei kínálat mellett 2019 utolsó hónapjaiban is elsőosztályú jazzprogramokkal várja a látogatóit. A nagy „öregek” mellett a legfiatalabb, legnaprakészebb és a jövő zenéinek leghitelesebb letéteményesei is bemutatkozási lehetőséget kapnak. A Kamaracsütörtök ingyenes rendezvénysorozatában ifjabb Novai Gábor zongorista, billentyűs hangszeres klubja havonta jelentkezik Novan Experiment címmel.

-dsc0162web.jpg


A kis szobaszínpadnyi térben minden alkalommal két vendéggel kiegészülve a szabad improvizáció, a személyesség és családi hangulat jellemzi Novai estjeit. A magyar jazz, népzene és progresszív zene fiatal képviselőit hívja meg azzal a kéréssel, hogy mindenki hozzon magával egy olyan hangszert, dallamot, zenei gondolatot, amit nagyon szeretne megmutatni a közönségnek, de eddig erre nem kerülhetett sor. A zenei minőséget a résztvevők kiemelkedő tehetsége és az ehhez párosuló művészi alázat garantálja.

Novai Gábor a nagyon sikeres, teljesen egyéni stílusban alkotó, a magyar zenei színtér fiatalok körében legnépszerűbb zenekarának, a Mörknek oszlopos tagja. De ismerhetik őt a Zombori nevű népzenei alapokat használó zenekarból is, ahol a dobokon a Mörk másik tagja, Szabó Dániel Ferenc játszott. Novan egészen kiemelkedő billentyűs, aki hitelesen, kerek zenei univerzumot teremtve használja a klasszikus zene formanyelvét és az elektronika adta lehetőségeket eddig ismeretlen, kozmikus zajfüggönyök, hangrobbanások és „csendek” megszólaltatásával. A két hangfestményt létrehozó estén az elsősorban Bécsy Bence gitáros által megfogalmazott lírai színektől a kaotikus ősrobbanásig, minden zenei hangulatot hallhatott a közönség. A nagyszerű szólókat nem követte a jazzkoncerteken megszokott taps, mert mindenki érezte, hogy itt nem egy adott kompozíción belül felhangzó megvillanást, hanem a közös alkotásban megszülető zenefolyamot hallanak. A pillanatnyi csodákat megszakítaná, és talán ki is zökkentené a kollektív koncentrációból a zenészeket az egyébként jogos tetszésnyilvánítás. Fantasztikus teljesítményt és feledhetetlen élményt nyújtott Halmos András ütőhangszeres játéka is. A számtalan formációban játszó dobos a free jazz legihletettebb pillanataitól a funk groove-okig repítette a hallgatóságot.

A nyolcvanas évek legendás győri, székesfehérvári és budapesti koncertjeinek hangulatát és zenei minőségét idézte nekem ez a koncert. Az akkori zenészgeneráció katartikus koncerteket adott eldugott helyeken a vasfüggöny ellenére szinkronitásban a világban zajló avantgard zenei folyamatokkal. Elsősorban Szabados Györgyre és az ő szellemiségét magukénak valló zenészekre, Dresch Mihályra, Grencsó Istvánra, Benkő Róbertre, Baló Istvánra, Binder Károlyra gondolok. Novai Gábor zongorahangszínen megszólaló egyik fantasztikus szólója idézte a magyar népzenét a bartóki értelemben megtermékenyítve. Ez a spiritualitás sok fiatal zenészre jellemző és útkeresésük biztosan ma sem könnyű.

Aki teheti, hallgassa meg Szabados György „Adyton” című művét, aminek íve a koncerthez hasonlóan a zenei őskáosztól, kakofóniától jut el az égi harmóniákig és a katarzisig. Ez a koncert is bizonyította, hogy a mestereiknek is köszönhetően egy világszínvonalú zenészgeneráció nőtt fel Magyarországon, akiknek a technikai tudás mellett a szellemiség, gondolatiság és a közösségi élmény is fontos. A családias hangulat pedig ifjabb Novai Gábornak köszönhető, aki a koncert után teljes természetességgel kérte a közönséget, hogy ha van kedvük, mondják el véleményüket, benyomásaikat, kritikáikat személyesen neki, mert szeretné, ha kapna visszacsatolást a tapsokon kívül is.

A koncert hangminősége pedig tökéletes volt, köszönhetően a zenét végig követő és a zenészekkel együtt alkotó hangmérnöknek.

A remek szobakoncert-sorozat következő alkalma december 12-én lesz a Fonóban 20:30-as kezdéssel. A vendégek pedig Jónás Vera énekes, billentyűs, zeneszerző és Boros Levente a The Qualitons zenekar dobosa lesznek.


-dsc0142web.jpg


-dsc0139web.jpg


-dsc0147web.jpg


-dsc0150web.jpg


-dsc0157web.jpg


-dsc0160web.jpg


-dsc0167web.jpg


-dsc0187web.jpg


-dsc0197web.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez