JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Balázs Elemér Group - IH Rendezvényközpont, Szeged (2020.01.08.)

Több mint 16 év után tért vissza Szegedre a Balázs Elemér Group, hiszen legutóbb 2003. december 5-én léptek fel a napfény városában.

A koncert után beszélgettem Elemérrel, ő is emlékezett, a dátum pedig azért biztos, mert azt a régi fellépést még jómagam szerveztem a „Kreatív Zenei Alapítvány” egyik lelkes kurátoraként. A BEG a kedvenc magyar zenekaraim közé tartozik azóta is, természetes volt, hogy jegyet vettem a szerdai előadásra. Sok idő eltelt, és sok lemezük megjelent az említett két dátum között, most az együttes a „Népdalok” című, 2005-ben kiadott lemez anyagával indult a MOL által támogatott körútjára még a tavalyi évben. Alaposan megváltozott a tagok névsora, egészen pontosan csak Elemér és testvére, a zongorista Balázs József maradt hírmondónak a régiek közül. De bízhattunk Elemér fülében, jelen esetben is remekül válogatott a lehetőségek közül. Különösen az énekesekre voltam kíváncsi, hiszen a többiekkel ellentétben őket még nem volt módom élőben meghallgatni. Nos, nem csalódtam, Szakonyi Milán és Horváth Cintia énekhangja igazán passzolt egymáshoz, együtt is jól szóltak, és külön-külön is élmény volt hallgatni őket. Cintia pedig vizuálisan is feldobta az előadást, hiszen szép hangja mellett rendkívüli csinosságával is kilógott a sok fiú közül.

Magyar népdalokat átdolgozni, felhasználni rendkívül közönségcsalogató dolog, ugyanakkor rendkívül nehéz is. Nehéz, mert el kell találni azt az arányt a két műfaj között, ami a jazzkedvelőknek is tetszik, és nem billenti el a népzene felé az előadást. A BEG-nek ez tökéletesen sikerült, pontosan annyi populáris dallamot használtak, ami elég volt az azt követő megkomponált és improvizált részek bevezetőjeként, illetve lezárásaként. Ezeket a gyönyörű melódiákat kiindulópontként használva csodálatos szólókat hallottunk Balázs Józseftől és Komjáti Árontól. Utóbbi egy-egy szólójában a régi Pat Metheny Group hangzását csalogatta elő, de ezekben a pillanatokban is fergetegesen szólt együtt a zenekar. Elemér és Czibere József egymásra hangolt ütős-szólójának is nagy sikere volt, bámulatos összhang volt a két zenész között. Pecek Lakatos Krisztián csendesen tette a dolgát végig, egy alkalommal jutott szólóhoz, de akkor elkápráztatott bennünket a tudásával, fantasztikus bőgő improvizációt hallhattunk.

Ritkán jutunk jazz koncert élményhez Szegeden, ilyenkor mindenki úgy érzi, hogy sűríteni kellene ezeket az alkalmakat. Nagyon reménykedünk, hogy nem kell újabb 16 évet várnunk a Balázs Elemér Group fellépésével…

BEG:

Horváth Cintia – ének

Szakonyi Milán – ének, gitár, szintetizátor

Pecek Lakatos Krisztián – bőgő

Komjáti Áron – gitár

Czibere József – ütőhangszerek

Balázs József – zongora

Balázs Elemér –dob

A fotókat London Vilmos készítette.


beg1.jpg


beg2.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez