JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Budapest Gipsy Swing az iFben

Szöveg, fotó: hofi.

Élő zenét hallgatni jó lehetőség az idő eltöltésére. Ez itt nem az a hely, ahol mély konyhafilozófiámat ki szeretném fejteni, (talán nem is kérnétek belőle) maradjunk annyiban, hogy ahol (jól) zenélnek és ezt (jól) hallgatják, ott kisüt a Nap, ragyognak a csillagok és zúg a tenger…

Ugyan nem mindig egyszerű feladat a zenében (sem) feloldódni, de van néhány zenei irányzat, amelynek romantikája annyira magával ragadó, hogy pillanatok alatt ünneppé varázsolja az időt. Olyan zene, ami “nagyon ki van találva". Ilyen a manouch swing (is). Zenei oldalról nem kell hozzá más, mint tehetség, muzikalitás, rengeteg gyakorlás, jókedv és öröm, virtuozitás és a virtuozitás virtuóz kezelése, egymást elfogadó és értékelő kíváncsi zenekar, és sok minden más.

Ennek a műfajnak (is) megvannak a Puskásai: Django Reinhardt, Stephan Grapelli, Roby Lakatos…

Szombaton az iFben a Budapest Gipsy Swing együttes ragadta magával a tömeget (jó, csak akkorát, ami alig nagyobb, mint ami ezen a kicsi, Ráday utcai klubban elfér). De vehetjük ezt az estét mintának, a statisztika szerint száz százalékban működött a varázslat (lásd: az idő értelmes eltöltéséről szóló megjegyzést fent).

A prímhegedűt a friss Roby Lakatos-díjas Duka Laci vitte, a Király Keze a szíve felett (trónok harca), a sajátja a húrok felett. A képről a húrok lemaradtak, de a király keze a kitűzőn ott van.


024.jpg


A díjat Duka Laci az első ízben megrendezett improvizációs verseny győzteseként kapta, mi is megcsodálhattuk improvizációs és technikai készségét, amivel az értékes díjat (Fabian Gram (h)) elnyerte.

Ezúttal két hegedűs is volt a zenekarban: Daniel Weltlingder-rel feleseltek, ha úgy jött ki a lépés.


002-4.jpg


A többiek is persze prímet vittek, (vagy prímát), két gitár, Illés Feri és Denis Passalande, Molnár Péter nagybőgő és Pecek András dob. Ahogy az előbb írtam arról, hogy mit teszi a jó zenekart, az mind megvolt és csupa mosoly az arcokon.

Itt lehet ellenőrizni videón, hogy mennyire igaz amit írtam:

https://www.facebook.com/119649694670/videos/2966213813411837/

Csak bíztatni tudok mindenkit: ha tehetitek hallgassatok jazzt, olvassatok jazzmát: jó helyen jártok.


006-4.jpg


007-3.jpg


009-4.jpg


010-3.jpg


011-5.jpg


013-3.jpg


023-1.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez