JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A főszerkesztő reagál

Szerdán a következő körlevelet küldtem a JazzMa.hu szavazólisták ötven győztesének:

Kedves Fiúk és Lányok!

Tegnap feleségem Gabi olvasta Gáspár Karcsi bejegyzését a fb-on, melyben reflektált egy cikkre, melyben a cikkíró a jazzma.hu szavazólistáinak eredményeit manipuláltnak minősítette. Íme:

"Ma reggel örömmel olvasok egy interjút a magyar jazz nevét használó internetes oldalon egykori mesteremmel, akit a világ egyik legjobb zongoristájának, zeneszerzőjének, hangszerelőjének tartok. A riportot készítő hölgy -aki egyben főszerkesztője az oldalnak- ezt írja a beszélgetés bevezetőjében.

..."Igaz, nem szerepel semmiféle manipulált listán, de ettől még a koncertlátogatók kedvence, egyik legjobb zongorista, aki telt házas koncerteket ad itthon és külföldön is."...

A fenti mondat második felével abszolút egyetértek, hiszen ezek tények, de ez a "manipulált lista" dolog nyilván a JazzMa.hu év végi szokásos szavazására utal, hiszen nincsen több ilyen jellegű kezdeményezés Magyarországon.

Veszem magamnak a bátorságot, hogy a JazzMa.hu szavazói listáin szereplő minden jazz muzsikus nevében a leghatározottabban kikérjem magamnak/magunknak, hogy a főszerkesztő asszony, vagy  bárki mindenféle bizonyíték nélkül ilyen alantas vádakkal illesse ezt a voksolást!

A szavazás lezárultával azt láttam, hogy a listákon győztes, helyezett, vagy "csak" szerepelő művészek nagy büszkeséggel számoltak be Facebook oldalukon eredményeikről; ez is jól mutatja, hogy nem valami komolytalan ügyről van szó.

Ráadásul, nagy tisztelettel felhívom főszerkesztő asszony szíves figyelmét arra, hogy riportalanya igenis szerepel a listákon (két helyen győztesként!) idén is, mint ahogy természetesen mindig.

Hangsúlyozom, NEM az interjút adó, zseniális művészről szól a posztom, hiszen -ahogyan már kifejtettem- maximálisan tisztelem-becsülöm és szeretem Őt minden szempontból!

Viszont ennek a bizonyos, magát jazz oldalnak tituláló oldal főszerkesztőjének és munkatársainak üzenem, hogy ne vádaskodjanak alaptalanul, és ne csak általuk preferált előadók és zenekarok koncertjeiről, lemezeiről adjanak hírt, mert ez megsért minden elvet, ami a független és igazságos újságírás ismérveit jelenti!

Tisztelettel,
Gáspár Károly
jazz-zongorista, szerkesztő-műsorvezető, kritikai rovatvezető, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja"


Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy többen közületek köszönőlevelet írtak.

Szeretném kérdezni tőletek, hogy ezekből a levelekből idézhetek-e?

Mert egy cikkben szeretnék reagálni az engem ért támadásra.

Természetesen csak azoknak a leveléből idéznék, akik ehhez hozzájárulásukat adják!

Köszönettel és üdvözlettel,

Róbert, Robi, Robi bácsi


Nos, ezután elindult az engedélyező cunami. Két és fél nap alatt 19-en adták meg a „permission”-t. Ezt külön köszönöm Nektek!


Dorozsmai Péter a Tom-Tom Records vezetője már január 2-án írt nekem:

„Kedves Robi(bácsi)! A mi "dobogónk" legfelső - a jazzélet aranyérmesének járó- fokán természetesen Robi bácsi áll!!! Buék Péter

ui: Gáspár Karcsi lemezét én is nagyon szeretem! Szép nagyon:)


Időrendben egyébként így jöttek az engedélyek:

Nagy Emma, Gáspár Károly, Márkus Tibor, Winand Gábor, Elek István, Tzumo, Koós-Hutás Áron, Gyárfás István, Deseő Csaba, Szaniszló Richárd, Subicz Gábor, Premecz Mátyás, Kollmann Gábor, Schreck Ferenc, Bóna László (BJC), Borbély Mihály, Dés András, Bögöthy Ádám, Juhász Gábor.


Nagy Emma: január 1.: „Ennek nagyon-nagyon örülök és köszönöm szépen!!!”, január 3.: „Nem is indulhatna jobban az év! Köszönjük szépen!!!”; január 10,: „Nagyon megtisztelő, örülünk neki nagyon!!!”


Gáspár Károly: január 1.: „Éppen írni, akartam, hogy megosszam Önnel/Önökkel, mennyire örülök, és büszke vagyok! Köszönöm szépen!”.


Márkus Tibor: január 9. : „Ez nagyon nagyöröm számomra! Köszönöm, Robi!”, majd január 15.: „Tőlem természetesen idézhetsz, mert az eredmény nagy öröm volt számomra. De mivel neked küldött köszönő levelem szívből jövő volt, de kissé szűkszavú, ezért nyugodtan idézz az ezzel kapcsolatos facebook posztomból is.”

Hát akkor idézek: „Aztaaa!!! Szinte hihetetlen, de igaz!
A JazzMa olvasói szavazólistáján első helyezett lettem "Az év hangszerelője" kategóriában, második "Az év zeneszerzője" listán és még "Az év zongoristája"-ként is bent vagyok a sorban! Zenekarom, az Equinox lett "Az év együttese" és „Travel Throught Time” című albumunk "Az év albuma". Sőt: szeptettem 6 (!) tagja kapott elismerést a saját hangszere kategóriájában, és solymári Little Jazz Pub jazzklubunk is bent van a legjobbak között!

https://www.jazzma.hu/…/09/olvasoi-szavazolista-vegeredmenye

Nagy az öröm!!!!! Még Pat Metheny is elismerően mosolyog!
Nagyon köszönöm mindazoknak, akik gondoltak ránk és szavazataikkal megerősítették bennem a hitet, hogy ezért érdemes!”


Winand Gábor: január 2.: „Köszönöm szépen!”, január 15.: „Szia Robi! Neked csak pozitív kritika jár. Szerintem sokat teszel a magyar jazzért! Ölelés, Gábor”


Elek István: január 3.: „Köszönöm szépen!”, január 9.: „Köszönöm szépen!”


Tzumo: január 9.: „Köszönöm Robi! :)”


Koós-Hutás Áron: január 9.: „Nagyon köszönöm :)”, január 15.: „Sajnálatosnak tartom az ügyet és alaptalannak a vádat.”


Gyárfás István: január 2.: „Köszönöm, drága Robi! (Ennél rosszabb dolog ne történjen...)”, január 15.: „Amit írtam, megírtam, vállalom! Nyugodtan idézhetsz! Ölellek: Gyafi”


Deseő Csaba: január 3.: „Örömmel vettem a jó hírt. Köszönöm szépen.”


Szaniszló Richárd: január 1.: „Nagyon aranyos mindenki! :) Köszönöm szépen!!!”, január 9.: „Kedves Robi bácsi! Hihetetlen! Köszönöm szépen! Igaz, nem sok vibrafonossal kellett "versenyezni", így a többiekhez képest ez nem olyan óriási dolog, de ugyanakkor évi majd 20 koncerttel se tudtam eddig ezt elérni, ami most sikerült!!!! Ölelés!!!! :) Ricsi”


Subicz Gábor: január 3.: „Kedves Róbert, nagyon köszönöm!”, január 15.: „Részemről OK! Hajrá!”


Premecz Mátyás: január 1.: „Juhhhéééj! Kicsivel izgalmasabb lenne ez, ha lenne nálunk is Hammond-élet.........Köszönöm a megtisztelő szavazatokat!” január 15.: „Részemről bármit..... Üdv, Matyi”


Kollmann Gábor: január 1.: „Kedves Robi! Köszönöm / Köszönjük! Gábor”, január 3.: „Köszönjük Robi!”, január 9.: „Köszönöm Robi! Micsoda évkezdés! Minden jót, Gábor”, január 15.: „Idézhetsz Robikám, Gábor”


Schreck Ferenc: január 1.: „Szia Robi! Nagyon szépen köszönöm a pozitív elismerést! Minden jót! Feri”, január 15.: „Szia Robi! Természetesen. Feri”


Bóna László: január 2.: „Szia Robi! Ezek mind jó hírek, örülünk ezeknek. Üdv, Laci”, január 16.: „Szia Robi! Tőlem nyugodtan. Üdv, Laci”


Borbély Mihály: január 1.: „Kedves Robi! Nagyon köszönöm a jóhíreket! Ha megosztom a hírt a fb oldalamon, kedves leveledet idézhetem ott??? Öröm lenne számomra, ha beleegyeznél. Üdv! Misi”, (Beleegyeztem! Sőt, interjút is készítettem vele, (https://www.jazzma.hu/hirek/2020/01/05/exkluziv-interju-borbely-mihallyal-a-jazzmahu-szavazolistainak-abszolut-nyertesevel) hisz az idei négy listán nem kevesebb, mint 12 (5+3+2+2) első helyezést ért el!), január 16.: „Természetesen.”


Dés András: január 2.: „Kedves Robi, nagyon köszönöm, igazán jól esik! désa”, január 3.: „Nagyon örülök és köszönöm!”, január 9.: „Igazán köszönöm, jól esik!”


Bögöthy Ádám: január 3.: „Kedves Robi bácsi! Már a szerkesztőségi szavazás is meglepett, nemhogy a mai. Különösen jól esik, hogy a szakmai oldal ennyire bízik bennem, nagyon jól esik. Üdv, Ádám”, január 16.: Véleményem szerint a jazzma.hu egy olyan űrt tölt be a magyar jazz színterén, ami párját ritkítja. Az esetleges manipuláció feltételezése bármilyen szavazási formában pedig nemcsak a hírportálnak, hanem a listán résztvevő zenészeknek is sértő, legyen szó bármilyen hangszerről, helyezésről is. A szavazó listák eredménye pedig számomra ugyan szívmelengető volt, de nem gondolom úgy, hogy ez bármit is jelentene, hiszen a zene nem mérhető és a szavazás sem erre hívatott létrejönni. Egyértelmű számomra, hogy a szavazáskor nemcsak szigorúan szakmai elvek vezetik az embereket, pláne egy olyan szakmában, mint a zenészség, ahol a személyes kapcsolatok működőképessége az improvizációs folyamatokban is megnyilvánul, így ezek egymástól elválaszthatatlanok.

Remélem, hogy békésen kerülhet pont ennek az ügynek a végére, és nagyon sajnálom, hogy egy ilyen kvalitású, világszerte elismert zenésszel készített interjúban ilyen romboló szándékú kifejezéssel éltek!”


Juhász Gábor: január 10.: „Kedves Robi, Nagyon köszönöm! Igazán jólesik! Ölellek! Gábor”


Gondolom, a fentiek nem adták volna nevüket, ha úgy vélnék, hogy a listák manipuláltak!

Ha a maradék 30 első helyezett a fentieket olvasva úgy érzi, hogy ő is szerepelni akar ebben a cikkben, akkor még megteheti, mert február 1-ig fent lesz a JazzMa.hu-n.

És ma (január 19., vasárnap reggel) meg is jött az első! Kézdy Luca fb posztjait küldte el.

Facebook:
január 2.
"annyi minden történt mostanában,,, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen szépen kezdődhet ez az év.. . a JazzMa.hu szerkesztői, kritikusi listáján, és a koncert- és fesztiválszervezői listáján is az első helyen találtam magam már megint. Hálás vagyok, köszönöm azoknak, akik rám gondoltak.. az meggy a habon, hogy az év zeneszerzője, az év legjobb koncertje (SD-Zeneakademia) és az év együttese kategóriában is kaptunk szavazatot, nagyon jól esik.. Remélem tényleg megerdemlem, továbbra is igyekezni fogok.."
január 9.
"nem szeretném már nagyon ünnepelni magam, viszont úgy érzem meg kell köszönnöm azoknak az olvasóknak, a közönségnek, akik ilyen nagy számban rám szavaztak..nagyon nagyon jól esik, és megerősít abban, hogy érdemes tovább mennem az előttem álló, mindig is járatlan úton. Annak idején, a 2006-os jazzhegedűversenyen, még az előválogatók során mondta egy megbeszélésen Maloschik Róbert, hogy a közönségdíj (szinte) a legfontosabb, hiszen egy művész egész életében a Közönségnek játszik, s nem a zsűrinek. Akkor sikerült megnyernem a támogatásukat, szeretetüket, ami úgy látszik a mai napig elkísér..nagyon hálás vagyok, és köszönöm Nektek!'"

Vissza a hírekhez