JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Borbély Mihállyal, a JazzMa.hu szavazólistáinak abszolút nyertesével

Nagyon örülünk (me and my lovely wife Gabriella) Borbély Misi sikerének. 25 éve munkatársunk volt a MaJazz-nél, azóta is baráti viszonyban vagyunk! Zenészi kvalitásairól meg ne is beszéljünk…

borbely-mihaly.jpg

Fotó: Csendes Krisztina


1) A JazzMa.hu évvégi Szerkesztőségi Szavazólistáján hat kategóriában végeztél az első helyen. Fordult már Veled ilyen elő?

Nem, nem soha. Meg is lepődtem alaposan. Mindenkinek köszönöm a szavazatokat, és nagy szeretettel gratulálok a kollégáknak is, nemcsak azoknak a muzsikusoknak, akik a 2019-es listákon szerepelnek, hanem minden, a műfajért áldozatokat hozó magyar jazzmuzsikusnak!

Itt kell megköszönnünk a JazzMa.hu kezdeményezését is, amellyel – szerintem ugyanis nem a verseny, vagy a helyezések a fontosak - évek óta reflektorfénybe állítja a zenészeket, egy-egy album, zenekar, illetve muzsikus teljesítményére irányítva a figyelmet.

(Ez az interjú január 1-én készült, közvetlenül a Szerkesztőségi Szavazólista közzététele után! De Misi 2-án a koncertszervezők, és 3-án a jazzmuzsikusok listáján is kiemelkedően szerepelt! A most következő héten megjelenő Olvasói Szavazólistán is lesz pár első helyezése… - A szerk.)


2) Mi történt Veled 2019-ben, hogy így kivirágoztál?

Valóban elég mozgalmas évem volt, idehaza és külföldön is sokat szerepeltem. Hogy “kivirágoztam”-e, nem tudom, de valami fiatalos lelkület és kíváncsiság, a végső igazságok keresése és zenébe foglalásának vágya szüntelen munkára serkent. Ahogy korábban is fogalmaztam: a Teremtő által rám bízott tálentumokkal jól szeretnék gazdálkodni, amit csak lehet, továbbadni, ez vezérli pedagógiai tevékenységemet is.

Talán kezdjük itt, a pedagógiánál: a zeneakadémiai tanítás továbbra is zenefilozófiám meghatározó eleme, s ehhez szorosan kapcsolódik az indíttatás, hogy minél több fiatalt érjünk el, “fertőzzünk meg” igényes muzsikával. November során egy tízállomásos sorozat keretében tartottunk előadásokat, kurzusokat és koncerteket budapesti és vidéki konzikban, ill. művészeti iskolákban Binder Károllyal. “Bartók és Kodály zenei univerzumának megjelenése a kortárs improvizációban” - mondanom sem kell, hogy mindkettőnk számára igen fontos a téma, s nagy öröm volt megtapasztalni a fiatalok és tanáraik lelkesedését, valamint azt, hogy előadásaink a témában való elmélyülésre, továbbgondolásra ösztönözték őket.

Saját zenekaraimmal, a Polygon trióval és a Borbély-Dresch Quartettel is aktívak voltunk, Balkán Jazz Project elnevezésű zenekarommal ugyan elég keveset játszottunk, azok viszont különleges fesztiválkoncertek voltak.

Az amerikaimagyar EasternBoundary Quartettel decemberben turnéztunk Európában és Magyarországon is.

Az elmúlt év talán legfontosabb dokumentuma a JazzMa listán is jól szereplő “Grenadilla”, a Borbély Műhely (külföldön, illetve lemezeinken: Mihály Borbély Quartet) immáron ötödik albuma. Ennek előkészületei és a felvételi munkálatok egyaránt felvillanyoztak, a lemez megjelenése óta kapott visszajelzések pedig igen nagy örömmel töltenek el, s persze jeles kollégáimat (Tálas Áron és Szabó Dániel - zongora, Horváth Balázs - bőgő, G. Szabó Hunor - dob) is.

 

3) Meséld el olvasóinknak, honnan jött a lemez címe?

Már régóta szerettem volna olyan albumot készíteni, amelyen elsősorban fafúvós hangszereken játszom, s csak olykor-olykor kerül elő a “rézcső”, vagyis a szaxofon. A tárogató jazzben betöltött elfogadtatását, népszerűsítését bő két évtizede tartom missziómnak, s bizonyos értelemben ma már zenei identitásomat is jelenti ez a különleges hungarikum. Ezen a lemezen a tárogató mellett az eddigi produkcióimban leginkább epizódszerepben megjelenő klarinét és basszusklarinét is reflektorfénybe került. Ami e három hangszert összeköti: talán kevesen tudják, hogy a régebben ebonitból készült fekete színű hangszerek, hangszertartozékok hosszú ideje már egy másik egzotikus afrikai keményfából, grenadillából készülnek. Ezért is lett az albumon hallható egyik klarinétos számom címe “Grenadilla 15”, amelyben a 15 a téma huncut metrumára utal. A BMC kiadó munkatársainak jó pár ötletem közül ez tetszett a legjobban, albumcímként persze már számjegy nélkül.

 

4) Idénre miket tervezel?

Egyik legkedvesebb gyermekem, a szentendrei Borbély Műhely jazzklub koncertjei ez évben is folytatódnak, minden hónap első keddjén várjuk közönségünket. Emellett vidéki és külföldi lemezbemutató koncertjeink is lesznek, izgalmas év elé nézünk tehát. Következő lemezem főszereplője ismét Polygon trióm (Lukács Miklós és Dés András kollégáimmal) lesz, a kompozíciók jórésze már megszületett, s reményeim szerint tavasszal a felvételek is elkészülnek.

 

5) Mikor, hol és kivel lépsz fel legközelebb?

A november-december igen sűrű volt, a januári hónap tehát a pihenés-feltöltődés-gyakorlás-komponálás négyszögének keretein belül zajlik, emellé csak két fontos koncert kerülhetett:
01.07.19:30​- Borbély Műhely jazzklub @ Barlang, Szentendre
01.31.20:00​- Borbély-Dresch Quartet @ Fonó Budai Zeneház


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez