JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Ruby Tuesday2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

Az idei jazz Grammy-díjasok – Randy Brecker

Randy Brecker neve fogalom a jazz világában. Több mint öt évtizede a pályán van, annak is a csúcsán. Olyan első osztályú muzsikusról van szó, aki trombita és szárnykürt játékával több száz lemezen hagyott nyomot műfaji korlátok nélkül. Játszott az Art Blakey’s Jazz Messengers, a Blood, Sweat and Tears együttesekben, Jaco Pastorius, Frank Zappa, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Bruce Springsteen oldalán, és ezer másik, nem kevésbé jelentős produkcióban.

randy-brecker.jpg


Randy 1975-ben öccsével, Michael Brekcer-rel (1949-2007) megalapították a Brecker Brothers legendás jazz fusion csapatot. 2001-ben megjelent „Hangin’ in the City” szólólemezét akkoriban rongyosra hallgattam. Ütős, velős, modern, elsöprő trombita játékkal és Will Lee, Hiram Bullock, Adam Rogers, Joe Caro, Michael Brecker alkotta megkérdőjelezhetetlen zenekarral. Akkoriban gyakran megfordultam New York-ban és azt gondoltam, a lemez nagyon jó korkép az amerikai nagyvárosok utcáiról.

Legutóbb a Müpában láttam, hallottam Randy Brecker-t játszani Hiram Bullock, Bill Evans, Szakcsi Lakatos Róbert, Chris Minh Doky és Rodney Holmes társaságában. (Ez volt a Soulbop együttes. Hiram Bullock akkor járt Budapesten életében utoljára, ha jól emlékszem).

Sorolhatnám Randy Brecker produkcióit, érdemeit – nem érnék a végére. Ami a Grammy díjat illeti: 1975 és 1981 között hét esetben jelölték a Brecker Brothers együttest.

1992-ben ismét jelöltek Brecker produkciót, ezúttal a „The Return of the Brecker Brothers” lemezt, három kategóriában.

1994-ben ennek folytatása, az „Out of the Loop” albumot már nem csak jelölték, hanem díjazták is. Így Randy Brecker első alkalommal kapott Grammy-díjat, rögtön két kategóriában is.

1997-ben „Into the Sun” szólólemeze kapcsán nyert, szólistaként első ízben.

Következő lemeze, a „34th n’ Lex” ismét Grammy-díjas lett 2003-ban a legjobb kortárs jazz album kategóriában – ez tehát Randy Brecker harmadik Grammy-díja.

2007-ben nyerte a negyediket a „Randy Brecker Live with the WDR Big Band” lemezért. A big band egy német fúvószenekar Kölnből, mellyel Randy 2004-ben a Leverkusen Jazz Fest koncerten lépett fel testvérével, Michael-lel együtt. Ennek a felvételét tartalmazza a (dvd-n is megjelent) díjazott album.

2008-as „Randy in Brazil” lemeze újabb Grammy-díjat hozott a világsztár számára. (Randy Brecker idővel újra meg újra visszatért a brazil zenéhez, melyet nagyon közel érez szívéhez. Amit nem is csodálok, hisz 1984-tól több, mint két évtizeden keresztül felesége volt Eliane Elias!)

2011-ben négy kategóriában jelölték Grammy-re az abban az évben kiadott „The Jazz Ballad Song Book: Randy Brecker with the Danish Radio Big Band and The Danish National Chamber Orchestra” lemez kapcsán.

2020-ban, pár nappal ezelőtt pedig a legjobb improvizált szólóért kapott Grammy-díjat az idén 75 éves Randy Brecker. Ez a szóló pedig a 2019 februárjában megjelent „Randy Brecker & NDR Big Band” lemez „Sozinho” című számában hallható. Ahogy a lemezen az összes, úgy ez a dal is Randy Brecker szerezménye, ami először 1992-ben jelent meg az akkor Grammy-díjra jelölt „Return of the Brecker Brothers"” albumon. Nincs információm arról, hogy kik és milyen szempontok alapján döntenek a díjról, de azt biztosan állíthatom, hogy ezúttal jól döntöttek. Elképesztő time, felépítés, ízlésvilág, tónus, virtuozitás, dallamvilág jellemzi a melankolikus kompozíció trombitaszólóját. No de melyik Randy Brecker improvizációra nem igaz mindez…

https://www.youtube.com/watch?v=6TEqjXqVQ1Y

A Brecker testvérek sokat adtak a világnak. Michael Brecker 2007-ben meghalt, Randy viszont itt van köztünk, és augusztusban hallhatjuk, láthatjuk Magyarországon a Debreceni Jazz Fesztiválon!

Vissza a hírekhez