JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Hírek

Exkluzív interjú Bágyi Balázzsal, a Bodajki Tábor vezetőjével

Több mint 10 éve szervezi a Bodajki Tábort a dobos Bágyi Balázs, aki 7 éve a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

bagyi-balazs.jpg


1) Ez már a hányadik táborotok?

Ez a 13. tábor, 2008-ban volt az első. Számomra is hihetetlen, hogy ennyi időt már megélt ez a dolog, nagyon büszke vagyok rá.


2) Egyáltalán hogyan kezdődött? Kinek az ötlete volt?

Már nem tudom melyikünk ötlete nyomán, de az én kezdeményezésem volt. Úgy indult, hogy 2007-ben vettem át a Dr.Lauschmann Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola irányítását Székesfehérvárott. Itt egy remek tanári kart sikerült magam mellé verbuválni, akik részben ma is a tábor oktatói. Az első közös tanévünk után csináltuk meg nyáron a tábort. Kicsiből indultunk, eleinte szinte csak a saját növendékeink voltak, akikkel évközben dolgoztunk, aztán szélesedett a jelentkezők köre országossá, sőt nemzetközivé. Tavaly Franciaországból, Izraelből is jöttek, illetve egy komplett kinai zenekar is a tábor lakója volt. ‘Hál Isten már egyre népszerűbbek vagyunk. A kezdetek óta vállalkozásban csinálom, régebben volt olyan év, hogy kevesen voltunk, miután kifizettem mindenkit én nem is kerestem semmit.


3) Miért pont Bodajkra vitted a tábort, milyen a helyszín?

Bodajkon működik a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola, ez a központ, de alapfokú oktatást csinálnak a környező településeken, így Fehérváron is. Én korábban, mielőtt a jazziskola igazgatója lettem, dolgoztam már nekik évekig Velencén. Jó a kapcsolatom Vörös Tomival, aki a művészeti igazgató, illetve a fenntartó Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, neki vetettem fel az ötletet. Ő és Gerséné Krausz Szilvia igazgatónő támogatólag álltak hozzá a kezdeményezéshez, kaptam termeket, hangszereket, kollégiumi férőhelyet. Az iskola körül van egy hatalmas park szabadtéri színpaddal, ideális helyszín nekünk.

Bár már régóta nem tanítok a Hang-Szín-Térben, együttműködésünk töretlen.


4) Jöttek már ki a kezed alól olyan gyerekek, akik híresek lettek? Úgy értem, hogy nem kallódtak el, hanem rendszeresen játszanak valakinek az együttesében.

Persze rengetegen, de kevesen landoltak a jazzben, főleg popzenekarokban jeleskednek a fiúk.

Járt hozzám Szabó Dániel Ferenc, aki végzett jazzdobos, műveli is, de legtöbben  a Mörk nevű csapatból ismerhetik. Siklósi Bencét a múltkor Patocska Olivér mögött láttam dobolni a TV-ben, Kolonics Máté pedig a népszerű veszprémi rap band, a Hősök mögött aprít.


5) Kik lesznek az idei tábor tanárai?

Ugyanazok lesznek, mint tavaly:

Pocsai Kriszta – ének

Soso Lakatos Sándor - szaxofon

Rieger Attila – gitár

Oláh Dezső – zongora

Páll Kata – szolfézs, zeneelmélet és kórus

Kiss G. László – basszusgitár

és jómagam dobon oktatok.


6) Ütős névsor, gratulálok. Remélem, jó sok gyerek jelentkezik majd az idei táborba.

Szeretettel látjuk nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is!

Köszönöm az interjút.


nka-logo.jpg


mjszlogo.jpg


jazz-logo-final.jpg

Vissza a hírekhez