JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Nagy Jánossal, a világzenei tábor vezetőjével

Jancsát a 90-es évek elejétől, még jazzkonzis korából ismerem.

nagy-janos-portre01.jpg


1) Az idei táborotok mikor lett volna, és mikorra halasztottátok?
Júliusban lett volna, de a kialakult helyzet miatt idén augusztus 21-e és 27-e között rendezzük meg táborunkat. Az Óbudai Népzenei Iskola ad helyt a tábornak. Tavaly is itt volt, fantasztikus helyszín. Az iskola igazgatója, Szerényi Béla, a kezdetektől, immáron 11. éve tanít a táborban népzenét, tekerőt. Az Ő szellemisége nagyban meghatározza az irányvonalat.

2) Ez már hányadik tábor lesz?
A 11. tábor lesz.

3) Eleinte hol volt a helyszín, és mi volt a hivatalos elnevezése?
Balatonfüred volt a helyszín, innen az eredeti elnevezés, Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor, BVIT.

4) Mikor jöttetek fel a táborral Budapestre, és most mi a hivatalos elnevezés?
Idén lesz harmadik éve, hogy Budapesten tartjuk a tábort, Budai Világzenei és Improvizációs Tábor a nevünk, a BVIT nem változott, mint ahogy a honlapunk se, www.vilagzeneitabor.com.

Hiába, az évek és a rutin.

5) Mennyibe kerül a tábor a résztvevőknek? Milyen szállás elhelyezése lesz a diákoknak?
Nappali tagozatos diákoknak 25 ezer forint, nem diákoknak 35 ezer forint. A környéken található kollégiumban lesz szállás, tavaly is ott voltak a többségében francia bentlakó diákok. Július végéig lehet jelentkezni a táborba.

6) Kik lesznek a külföldi és a magyar tanárok?
Idén erős változás lett a tanári karban. Az ütőhangszer helyét felváltotta a dob, kiváló muzsikus, Kertész Ákos fogja oktatni a résztvevőket. Igen széles látókörű, magas szinten képzett zenész, sokat játszottam, játszok vele a Balkán Union zenekarban, nagyon szeretem mind a játékát, mind az emberségét. Basszusgitáron idén is Dominique Di Piazza lesz a tanár, aki nem ismerné, a John McLaughin Trio-val lett fiatalon világhírű, egyedülálló pengetési módjával, virtuóz játékával és csodás zeneiségével mindig lenyűgöz bennünket. Vincent Mascart, szintén francia muzsikus, ő a szaxofon tanár. Mózes Tamara tanít éneket, Kéri Gábor gitárt, Szerényi Béla és Savanya István pedig népzenét. Jómagam a billentyűsöket istápolom.
Ami idén különlegesség, két kurzus is lesz. Borlai Gergő dobos  és Anton Davidyants basszusgitáros látogatnak el hozzánk egy-egy workshop erejéig augusztus 24-én. Előző nap ugyanazon a fesztiválon, a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon játszunk, Gergőék az Electric Shock formációval, mi pedig a Nagy János Trióval, melynek vendégeiként lép fel Dominique Di Piazza és Vincent Mascart.

7) Lesznek koncertek is? Mikor és hol?
Ahogy említettem a Nagy János Trió Dominique Di Piazza-val és Vincent Mascart szaxofonossal 23-án Gyulán, előtt pedig 21-én Pannonhalmán lépünk fel.

8) Sok sikert a táborhoz!
Nagyon szépen köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez