JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Hírek

A MASZK MÖGÜL - HÁROM RÖVID SZAKASZ - 5. (befejező) rész

Több, mint három hónapja viseljük, a közeljövőben még - bizonyos helyeken - ezután is feltesszük a maszkot. A koronavírus-járvány kedvező alakulása, lecsengése a jazz világának újraéledését hozza magával itthon és külföldön egyaránt. Ismét koncertekre járhatunk - a rövid sorozat ezzel a résszel véget ér.

Befejezésül négy amerikai világsztár, három új (2020-as) lemez - a megjelenés sorrendjében.

CHRISTIAN McBRIDE - "The Movement Revisited: A Musical Portrait of Four Icons" (Mack Avenue, 2020.02.07.)

A nagyszerű bőgős 2013-as felvétele - nem tudni, miért csak most adták ki? Tizenhárom tétel, politikai tartalommal, fekete bőrű híres amerikai személyiségek tiszteletére (pl. Martin Luther King, Muhammad Ali, Barack Obama). A szöveges (és énekelt) szakaszok dominálnak - azért közben jazz is szól...

Az ismertebb közreműködők: Ron Blake (tenor- és szopránszaxofon); Steve Davis (harsona); Geoffrey Keezer (zongora); Lew Soloff (trombita) és Steve Wilson (fuvola, altszaxofon). Valamint sok énekes és narrátor. Nem ez a legkedvesebb McBride lemezem...


image1-2020-06-18t102835198.JPG


BRAD MEHLDAU - "Suite: 2020 April" (Nonesuch, 2020.06.12.)

Az album címében szereplő dátum (örök) emléket állít az idei világjárványnak (COVID-19). A tizenkét tételes mű a karantén idején készült Amszterdamban. Mehldau családjának egy napját meséli el a szólózongora "eszközeivel"; néhány jellemző cím: "Waking Up", "In the Kitchen", "Family Harmony", "Lullaby". Három feldolgozás (1-1 Neil Young, Billy Joel és Jerome Kern szerzemény) a ráadás.

A kiadás formája: ezer darab sorszámozott, aláírt vinyl.


image2-95.JPG


image3-91.JPG


REDMAN / MEHLDAU / McBRIDE / BLADE - "RoundAgain (Nonesuch, 2020.07.10. - megjelenés előtt)

26 év után újra együtt a "nagy csapat"! 1994-ben jelent meg a "MoodSwing" (Warner Bros.) című lemez ugyanebben a felállásban: Joshua Redman - tenor- és szopránszaxofon; Brad Mehldau - zongora; Christian McBride – bőgő, Brian Blade - dob.

Három Redman, két Mehldau valamint 1-1 Blade és McBride kompozíció - hét új darab. A kiadványny előrendelhető (például) BM honlapján.


image4-88.JPG

Vissza a hírekhez