JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Főszerkesztői jegyzet – 2020 június

9 évesek és 3 hónaposak lettünk! Ezzel tovább javítottuk a magyar jazz sajtó rekordját!

2011. március 1-e óta 15812 cikk, 1331 lemezkritika, 144 Jazz a Márványteremben, 29 Mi lett velük?, 223 Magyar Jazz ABC, 55 JazzUp, 44 Vidéki jazzarcok, 438 Jazzlista, 1 Egyszer volt...Zsámbék Jazz Open, 484 A Beatles és a jazz, 46 Játék, 234 Világsztárok Magyarországon, és 20207  koncertajánló jelent meg nálunk!


Ebből csak júniusban 177 cikk, 7 lemezkritika, és 42 koncertajánló (ne feledjék, március közepétől június közepéig elmaradtak a koncertek!) volt olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál újságként (!) bejegyzett www.jazzma.hu-n!


Március közepén letiltották a koncerteket. Azóta –főmunkatársam ötletéből!- az előző nap bárhol az ország területén elmaradt koncertek fellépőinek kép-hang felvételeiből összeállított anyag kerül fel oldalunkra. Bíztatva az olvasókat, hogy vegyenek magyar jazzlemezeket, ezzel is támogassák az ínséges időkben a magyar jazzmuzsikusokat. Természetesen ez a sorozat a koronavírus járvány végéig folytatódik! Március 18-a és június 13-a között jelentkezett ez a sorozat. Végül is 152 elmaradt koncert eredetileg tervezett szereplőinek felvételét láthatták!


És április 22-én elindítottam a 20 éve történt sorozatomat is, amelyben a Bartók Rádió által 2000 tavaszán rendezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny döntőseit (Rieger Attila - VI. helyezett, Párniczky András – V. helyezett, Nagy László – IV. helyezett, Botos József – III. helyezett, Czirják Csaba – II. helyezett, Pusztai Antal – I. helyezett) kérdezgettem szerdánként, hogyan emlékeznek vissza. Tudják, ez volt az a jazzverseny, melynek magyar elnökét, Snétberger Ferencet Berlinből, míg amerikai díszelnökét, Pat Metheny-t New York-ból repültettem Budapestre. Júniusban pedig a zsűritagokat (Borbély Mihály, Gyárfás István, László Attila, Snétberger Ferenc, Pat Metheny) bírom szóra. Sajnos, közülük Csányi Attila 2016. augusztus 4-én elhunyt. Ez a sorozat szerdánként jelentkezik!


Június elsején elindítottam egy új sorozatot „Elmaradt, elmaradó, vagy más időpontra kerülő fesztiválok”. Itt az eredeti időpont szerinti sorrendet követve minden nap más és más jazzfesztivál főszervezője válaszolt kérdéseimre. A sorozat ma ér véget. Végül is 20-at jelentettem meg!


Folytatódnak munkatársaink sorozatai: A bőgősökről Török Bettina, a free jazzesekről Dr. Nagy Sándor, a gitárosokról pedig Salvai Ádám ír havonta egyszer.


Szintén havonta egyszer, a hónap elején jelenik meg Dr. Nagy Sándor „Gondolataim” sorozata, amely már több mint 4 éve kezdődött.


Június 22-én elindult szegedi tudósítónk, Simády Béla új sorozata, a Lemezajánló, amely hétfőnként jelentkezik, és amelyben mindig az aktuális héten megjelenő európai és amerikai lemezek közül mutat be hetet! Jelenleg a 2. résznél tartunk.


2000. június 23-án volt az első jazzkoncert a Zsámbéki Romtemplom melletti dombon. Ezt me and my lovely wife Gabriella szerveztük 12 nyáron át, és bevonult a magyar jazz modernkori történetébe! A 2010-ben városi rangra emelt Zsámbék a 10 évvel ezelőtti augusztus 20-án Gabit és engem is a város díszpolgára kitüntetéssel jutalmazott a helyi polgármester!

Ez a sorozat péntekenként jelentkezik, hiszen annak idején a Zsámbék Jazz Open koncertjeit mindig pénteken rendeztük. Most az első résznél tartunk.

Vissza a hírekhez