JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Katartikus elektrosokk Solymáron

Idén a járvány évében 2020-ban nagyon megváltoztak a koncerlehetőségek Solymáron is. A havi rendszerességgel jelentkező Little Jazz Pub március óta kényszerszünetet tart. A Márkus Tibor művészeti vezetésével és zenekara az Equinox, mint házigazda részvételével működő jazzklub talán most szeptemberben újraindulhat, ha addig nem lesz szigorítás. A rengeteg elmaradt program után a Solymári Búcsú zenei programjai helyett kisebb közönség előtt három-három koncert szórakoztatta a hétvégén a közönséget a Solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház szabadtéri színpadán. Elsősorban helyi kötődésű zenészeket léptettek fel a szervezők, szerencsére nagyon tehetséges és nagymúltú zenészek közül választhatva. A minőség nagyon magas volt a műfaji változatosság mellett a heavy metál zúzástól a jazzen át az orgonakoncertig.

A záróprogram a fúziós jazz legeredetibb fiatal formációjának bemutatkozása volt Solymáron. Gotthárd Mihály zenekara érkezett a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola vonzáskörzetéből. A Székesfehérvár mellett elhelyezkedő település jóhírű iskolája Vörös Tamás művészeti igazgatónak és tanári karának köszönhetően nagy hatást gyakorol a magyarországi jazz és könnyűzenei életre az utánpótlás magas színvonalú képzésével. Itt tanít művésztanárként Gotthárd Mihály,


dsc-1256.jpg


és itt végeztek a ritmusszekció tagja, a Gudics fivérek is.


dsc-1232.jpg


dsc-1307.jpg


Szebényi Dániel pedig, mint a hazai jazz és rock szcéna keresett billentyűse rengeteg szállal kapcsolódik a Fejér megyei zenészekhez.


dsc-1299.jpg


Mindannyian már nemzetközileg is számon tartott, és világsztárokkal játszó zenészek. Ha nincs a járvány a Gudics-ikrek most Los Angeles-ben turnéznának a Peet Project tagjaiként. Gotthárd Mihály pedig többek között a Vörös Tamás Group gitárosaként európai turnén aratná a megérdemelt sikereket. Szebényi Dániel zenekarait hosszasan lehetne sorolni, de talán elég az is, hogy ő a KORG márka hivatalos billentyűs képviselője.

A négy zseniális zenész koncertprogramja Gotthárd Mihály első CD-jének, az „Intellectual Brutality” című korongnak a teljes bemutatása volt a címadó kompozíció kivételével. De hallhattunk a most készülő lemezről is egy fantasztikus számot gyönyörű intro-val, és Szebényi Dániel különleges, futurisztikus, Joe Zawinul utánozhatatlan soundját is idéző szólójával. A különleges remekmű címe „N.I.P.A.”. Izgalmas zenei kalandnak ígérkezik a készülő anyag, mint a most játszott varázslatos, magával ragadó, ellenállhatatlan zenefolyam. A lemezen világsztárok is játszanak Gary Willis, Scott Kinsey, Federico Malaman személyében a világszínvonalon játszó orosz Anton Davidyants, a Los Angeles-ből hazaportyázó Borlai Gergő, és a „hazai” Barabás Tamás, Szebényi Dániel és természetesen a zeneszerző, zenekarvezető, producer Mike Gotthard mellett.

A lemez rendkívül sokszínű, nagyon korszerű és friss hangzású, a mai digitális technika adottságait a funky, a jazz-rock, a blues és rock hagyományainak teljes tárházát felhasználó, eredeti, „mikegotthardi” zenei világot teremtő alkotás. A koncerten a négy zenész tudásának legjavát adva, lélegzetelállító ritmus- és dallamváltásokkal, félelmetes tempókkal ejtette ámulatba a közönséget.

A Mike Gotthard Group a magyar zenei élet egyik olyan unikális zenei formációja, ami a világ bármelyik színpadán megállná a helyét. Nem öncélúan virtuóz, hanem katartikus improvizációk és szólók jellemzik, a szerzemények ihletettek, sokat adó és sok munkát magukba építő alkotások. Nagy dolog, hogy hazai fiatal, nagyon profi és szerény zenészek ilyen hatalmas teljesítményre képesek. Hatalmas sikert arattak a járvány miatt nem túl nagyszámú, de lelkes és értő közönség előtt Solymáron is.

Aki a neten keresné az elhangzott dalokat, azok a Mike Gotthard Electric Shock néven is ráakadnak a videókra, mert a lemez megjelenése ezen a néven működő formációt keltett életre. A koncerten elhangzott számok megtalálhatók a világhálón az új kompozíció kivételével.


dsc-1371.jpg


dsc-1438.jpg


dsc-1467.jpg


dsc-1478.jpg


A fantasztikus koncert számsorrendje a következő volt:

Pussycat

Peek-a-boo

Heater

Higher Countdown

N.I.P.A. (új)

Pendulum

Tribal Dance

Electric Shock


dsc-1482.jpg


A színpad négy zseniális hőse: Gotthard Mihály – gitár, Szebényi Dániel – billentyűk, Gudics Martin – basszusgitár, Gudics Marcell – dob.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez