JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Root70 - Moods Club, Zürich, Svájc (2020. szeptember 14.)

A Root 70, vagyis Nils Wogram (harsona, melodika, kompozíciók, zenekarvezetés), Hayden Chrisholm (szaxofon, tibeti torok-éneklés, kompozíciók, narrációk), Matt Penman (bőgő, kompozíciók), és Jochen Rückert (dob, cintányérok, dobverők, kompozíciók, remixelés, szájmaszk, nyakkendő) 20 éves jubileumi koncertturnéjának első állomása Zürich volt. (Lesz több is, Németországban... viszont a tervezett budapesti fellépésüket törölni kellett a COVID-19 határzár miatt).

A Root70, vagyis, egy Svájcban élő német harsonás, egy Németországban élő új-zélandi szaxofonos, egy New Yorkban élő új-zélandi bőgős és egy New Yorkban élő német (de most már német-amerikai kettős állampolgár) dobos kvartettje.

A vírus-szabályok miatt a Moods nézőszámát is drasztkusan csökkenteni kellett, és a Schiffbau kulturális komplexum talán még soha nem volt ilyen kihalt, mint ezen a hétfő estén. A Moods melletti étteremben (ami amúgy elvileg nyitva volt) nem volt egy lélek sem; lásd mellékelt ábra.


r70-2.jpg


r70-3.jpg


Mindez nem zavarta meg a hangulatot, a zenekar az elmúlt 20 év zenéiből egy „Best of” válogatást adott elő; a kortárs jazz, a blues, a hard bop, keleti zenék és sok más elem (de nem a funk, ami szerintem egy harsonás-vezette zenekarnál elég ritka) vegyítéséből „kikevert” teljesen egyedi Root 70 hangzásvilág jegyében.

Nils így foglalja össze a Root70 „receptet”: „A Root 70 egy harmónia-hangszer nélküli klasszikus jazz kvartett. A zenekar áttetsző, könnyed akusztikus hangzással rendelkezik. A Root 70 kompozíciók gyakran épülnek szokatlan ritmikákra és negyedhangos jazzre.”

Nemrég egy jubileumi Roots70 doboz is megjelent, amelyben az összes CD, egy LP és fényképek, videók és miegymás található. Nils honlapján és a koncerteken lehet hozzájutni.

Matt-tal kicsit beszélgettem a koncert után; azt mondja minden New York-i zenész, őt is beleértve, borzasztóan szenved a COVID miatti koncertzárlat miatt... Minden klub zárva van, senki nem koncertezik, nagy néha egy-egy töküres klubból live stream-et közvetítenek; nagyon furcsa dolog így a „senkinek” zenélni. Svájcban egy 10 napos kötelező karanténnal kezdte a tartózkodását, aztán egy sor tervezett koncertet Európában is lefújtak, de azért így is bizakodással tekint a maradék turné elé, mert gyakorlatilag most az egyetlen biztos pont jelenleg az életében. Mert amúgy most egy sor zenekar, amelyekben játszott (SF Jazz Orchestra, James Farm...) szünetel, vagy Matt lépett ki... így aztán a Roots 70 turné után megy vissza NY-ba, ahol, ki tudja, mit fog hozni számára a jövő.


r70-1-2.jpg


r70-4.jpg


r70-5-1.jpg


r70-6.jpg


r70-7.jpg


r70-8.jpg


r70-9.jpg


r70-10.jpg


r70-11.jpg


r70-12.jpg


r70-13.jpg

Vissza a hírekhez