JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Pleszkán Frigyes Jazz Zongora Tehetségkutató

A monori Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Jazz Szövetség Pleszkán Frigyes emlékére szóló zongoraversenyt hirdet fiatal jazz-zongoristák részére.

61 éves lenne a fájdalmasan korán, tragikus körülmények között elhunyt monori csodagyerek, Pleszkán Frigyes. Az ő emlékére kívánjuk hagyományteremtő szándékkal megrendezni a „Pleszkán emlékversenyt” a monori Vigadóban. Az ifjú zongoristák számára meghirdetett megmérettetés nyerteseit pénzdíjjal jutalmazzuk, a programot jazz gálaest zárja.


pleszkan-a-zongoranal.jpg


Pleszkán Frigyes ifjúkorát Monoron töltötte. Ötéves korától tanult zenét dr. Péterffy Gusztávné, Mária néni magán zeneiskolájában. Itta magába a klasszikus zenét, szerette a komoly technikai tudást igénylő darabokat. Ezzel párhuzamosan édesapja (id. Pleszkán Frigyes, aki maga is kiváló jazz-zongorista volt) a jazz világát ismertette meg vele. Őstehetség volt, virtuóz tudású, szorgalmas és alázatos művész.

A „KI MIT TUD?” versenyt 16 évesen úgy nyerte meg, hogy azonnal koncertezni hívták szerte az országban, és a Pori Jazzfesztiválon ünnepelték. A gimnáziumi tanulmányaival együtt tanult az akkoriban felfejlődő Gonda tanszéken. A popzene világába is belekóstolt, de hamar csak a klasszikus jazz és az improvizációra építő modernebb hangzás felé fordult. Remek hangulatot tudott teremteni nagy koncerttermekben, és kis klubokban ugyanúgy. Szórakoztató előadó és szellemes „showman” volt, a derű és a nevetés mindig ott bujkált az arcán. Akik hallhatták őt zenélni, máig fölemlegetik izzó hangulatú koncertjeit, kedves, közvetlen emberi hangját. Több filmzenét is szerzett, egy egészestés portréfilm is készült róla, Jazzember címmel.

E kiváló művész emlékére kívánjuk hagyományteremtő szándékkal megrendezni a „Pleszkán emlékversenyt” a monori Vigadóban. Az ifjú zongoristák számára meghirdetett megmérettetés nyerteseit pénzjutalommal díjazzuk.

Fővédnökök: Pogácsás Tibor államtitkár, dr. Bajkai István országgyűlési képviselő.


A verseny időpontja: 2020. november 6.

Helyszíne a monori Vigadó Kulturális és Civil Központ Díszterme (Monor, Kossuth L. u. 65-67.), ahol egy közadakozásból vásárolt Steinway zongora áll rendelkezésre.

A verseny zenei anyagai: összesen öt darab, melyből 3 különböző karakterű standard, jazz darab /ballada, médium és gyors tempó/. Továbbá lehetőség van a másik kettő darab kiválasztásakor saját kompozíció, vagy szabadon választott mű előadására is. A három standard kötelező.

A szempontok: a műfaj sajátosságainak jelenléte, ritmusvilág, improvizációs és dallamalkotási kultúra, formai megoldások továbbá előadóművészi és kompozíciós elemek, erények.

A főszempont természetesen a szóló jazz zongorázás stílus elemeinek ismerete és magas szintű művelése.

A zsűri elnöke:

Binder Károly - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens – zongoraművész, zeneszerző

tagjai:

Bágyi Balázs jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke,

Gayer Ferenc – jazzbőgő-előadóművész, zenekarvezető, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja,

Pozsár Máté – zongoraművész – zeneszerző.


******

Jelentkezni lehet: egy rövid szakmai önéletrajzzal, és minimum két

YouTube csatornára feltöltött videóval, az egyik kötelezően jazz standard.

Jelentkezési határidő: 2020. október 20.

Bővebb, szakmai információ: Gayer Ferenc +36-30-940-18-56


Regisztráció: www.vigadokft.hu


Korhatár: 15 év alsó korhatár - 30 év a felső korhatár

Nevezési díj nincs.

Díjak (bruttó):   első helyezett            400 000 Ft

második helyezett:    250 000 Ft

harmadik helyezett    150 000 Ft

Vissza a hírekhez