JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. október 28.
Olvasói Szavazólista 20202020. október 28.
Egan, Mark: Electric Blue2020. október 27.
Belső utazás a Fonóban2020. október 25.
30 ÉV JAZZ2020. október 22.
Brötzmann, Peter: At Mu2020. október 15.
Versenyfelhívás - Jazz Combo2020. szeptember 29.
FELHÍVÁS 2020. szeptember 06.

Hírek

Esti mantra az Urániában

Szelevényi Ákos Porteleki Áronnal és Ajtai Péterrel meditált az Uránia nagytermében.

Lebegő gong-hangokkal, pici csengők csilingelésével vette kezdetét a Szelevényi Ákos vezette különleges meditáció. Az elsötétített terembe szépen lassan sétáltak be a muzsikusok a főbejáratok felől, Ákos pedig a leghátsó sorba ült le szaxofonjával, így tulajdonképpen bekerítették a közönséget. Az Uránia nagytermének különleges akusztikája van, így ez a csengettyűs, hosszúra elnyújtott bevezetés képes volt megteremteni egy belső zenei utazás sajátos előkészületeit, melyet csak tetézett az, ahogyan Ákos a természet hangait csalta elő hangszeréből.

Aztán szépen lassan, komótos léptekkel sétált a színpadra a trió. Ezen az estén a szabadzene két fiatal titánja volt Szelevényi segítségére: Ajtai Péter bőgős és Porteleki Áron ütős. Mindketten járatosak abban, hogyan használják hangszereiket a határokon túl, valamint egyenlően vették ki részüket a hangulat hullámvasút meglovagolásában és irányításában is. Szelevényi sok olyan pontot hagyott nekik, amelyben a közönség jobban beleláthatott abba, hogyan tudják átvenni az irányítást és saját képükre formálni a zenefolyamot bizonyos időkre.

A koncerten elhangzó hosszú meditációt sokféleképpen lehet értelmezni. A zene mindig a finom semmiből fejlődött katarzissá, aztán vissza a finom semmibe, a vázlatokat Szelevényi éneke, kalimba és indiai harmónium játéka rajzolta ki vékony vonalakkal. Ákos Ayler-es, Sanders-es alaptónusa felett kihallatszott a saját sound, a csőbe éneklés technikája pedig a természet hangjainak előhívása volt a zaklatott, vesztükbe rohanó témák feloldására.

Az Esti mantra című műsorban a közönség három nagyszerű szabadzenész szemszögéből merenghetett el a túlhajszolt és nem túl jó irányba haladó világ portréján.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg

Vissza a hírekhez