JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 29.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 28.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Hírek

Magyar Grammy-jelöltek lehetnek…

…ezzel a címmel jelent meg írás Brückner Gergely klaviatúrájából a nemrég indult telex.hu-n! – A szerk.

A 2021-es Grammy-díj előkészítő szakaszának végső fázisába, vagyis az úgynevezett consideration listára két, az Egyesült Államokban élő magyar dobos, Borlai Gergő és Németh Ferenc, összesen három kategóriában is feljutott. A hírről Borlai Gergő, illetve Tzumó Árpád (Németh Ferenc zenésztársa) a Facebook-on adott hírt.


borlai-gergo.jpg


Borlai Gergő a „The Missing Song” című szólólemezével a legjobb kortárs instrumentális album kategóriában van versenyben. Mint azt a Hard Rock Magazin írja, a Los Angeles-ben élő zenész új albuma kilenc számával egy-egy nagy dobos ikon keresztnevére utal. A legjobb improvizatív jazz-szoló kategóriában a Billy Cobham-re emlékeztető „Billy” című szám szólója kapott jelölést.

https://www.youtube.com/watch?v=FKCx8SSMAZE

(Gergőt egészen kisgyerek korától ismerem, mert édesanyja kollégám volt a Magyar Rádióban. Első írásom róla 1993 őszén jelent a Magyar Hírlapban. Aztán amikor 1995 januárjában beindult a Jazz a Márványteremben sorozatom, az első öt hónapban ötször léptettem fel az akkor még nem egészen 17 éves csodadobost. Egyik „jóakaróm’ fel is jelentett érte az MR akkori elnökénél! – A szerk.)


ferenc-nemeth.jpg


Németh Ferenc, a New York-ban élő neves magyar dobos szintén a legjobb instrumentális jazz album kategóriába került be a „Freedom” című idei albumával. A Tzumó Árpáddal (billentyűs) és Greg Tardyval (tenorszaxofon) készült albumról itt olvasható a JazzMa kritikája.

https://www.youtube.com/watch?v=d2-n5BmSHEE

(Ferikét 1994 őszén ismertem, mikor 18 évesen felvették az akkor még csak főiskolaként működő Jazztanszakra. Számtalanszor felléptettem, és Amerikába kikerülése óta is tartom vele a kapcsolatot! – A szerk.)

Vissza a hírekhez